Politika

Bećirović: NATO nam je danas prenio jasnu poruku

Članovi Predsjedništva BiH primili su danas članove Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje predvodi zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana.

Denis Bećirović - Vijesti.ba

Nakon sastanka medijima se obratio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

– Danas smo imali vjerovatno najvažniji sastanak u ovoj godini. Sjevernoatlantsko vijeće je ključno za donošenja odluka u NATO-u. Zamjenik generalnog sekretara je nedvojbeno poručio da stoje iz Bosne i Hercegovine, njene nezavisnosti, teritorijalnog integritet i suvereniteta. I svi su vrlo jasno osudili eventualne pokušaje secesije, rekao je Bećirović

Dodao je da je pernio poruku da “BiH nije neutralna, da je BIH opredjeljenja i da je to odluka državnih organa BIH”.

Državni organi su usvojili sve potrebne dokumente u oblasti odbrane i sigurnosti. Danas sam ih otvoreno pozvao da pomognu da se BIH ubrzanim koracima kreće ka članstvu u NATO-u. To je strateški interes svih građana i naroda Bosne i Hercegovine, rekao je Bećirović i dodao:

– Govorio sam i o tome da u BIH imamo evidentno proruski orjentisane političare koji prijete sigurnosti Bosne i Hercegovine.

On je dao primjer intervjua Milorada Dodik za ruske medije u kojem je podržao rusku agresiju na Ukrajinu.

– NATO nam je danas poslao jasnu i preciznu poruku. Sigurnost i stabilnost BIH je i interes NATO. Danas smo dobili veću podršku nego što smo je ikada imali, rekao je Bećirović.

On je rekao i da dolazak američkog zvaničnika Jamesa O Briena nije slučajan i da je vrlo jasna poruka Bosni i Hercegovini.

– SAD su bezrezervni prijatelj BIH koji nam pruža konkretnu podršku, rekao je Bećirović, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh