Politika

Nikšić: Broj ruku i glasovi dijela opozicije za budžet su dobar putokaz

Nikšić navodi da mu je žao što jučer nije “iz poznatih razloga“ prisustvovao sjednici Zastupničkog doma…

Jučerašnja podrška budžetu na zasjedanju Zastupničkog doma dobar je putokaz za funkcioniranje institucija u Federaciji i nada da se možda možemo odmaći od populističkog djelovanja od kojeg niko nema koristi, poručio je danas premijer Federacije BiH.

Nakon što je sinoć Zastupnički dom Federalnog parlamenta podržao Prijedlog budžeta FBiH za 2024. godinu.

Nikšić navodi da mu je žao što jučer nije “iz poznatih razloga“ prisustvovao sjednici Zastupničkog doma, pa nije bio u prilici da se lično zahvali zastupnicama i zastupnicima koji su po hitnoj proceduri izglasali budžet FBiH za ovu godinu.

-Pratio sam, naravno, sjednicu i želim se javno zahvaliti svim zastupnicima, njih 60, koji su glasali i podržali budžet. Posebno mi je drago da se pokazalo kako i u opoziciji, a iz rezultata glasanja je jasno da je i dio njih glasalo ZA, ima dovoljno odgovornih, savjesnih i konstruktivnih zastupnika spremnih da interes građana stavi ispred uskih kratkoročnih interesa i politikantskih kalkulacija kako treba sve blokirati zato što oni više nisu dio vlasti. Broj glasova ZA poslao je još jednom jasnu poruku da možemo sami donositi odluke bitne za naše građane – ocijenio je Nikšić u svom postu na društvenim mrežama.

Kako je naveo, ima i onih drugih kojima se također zahvaljuje “što su pokazali svoje pravo lice jer su na taj način sami demonstrirali izostanak odgovornosti i spremnosti da svojim blokadama pokušaju proizvesti haos u BiH”. Na svu sreću, kaže, ostali su u manjini.

-I budžet i deblokada radnih tijela Parlamenta također su velike poruke onima koji misle da politikom ucjena mogu nešto postići. Danas očekujemo da delegatkinje i delegati u Domu naroda potvrde budžet na svojoj sjednici kako bi svi zajedno krenuli u realizaciju budžetom planiranih aktivnosti – poručio je Nikšić.

Zastupnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je sinoć na sjednici većinom glasova Prijedlog budžeta FBiH za 2024. godinu.

Ovogodišnji budžet je Federalna vlada predložila u iznosu od 7.474.800.209 KM, najvećem dosad i za pola milijarde KM većem u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Da bi budžet stupio na snagu, neophodna je i podrška Doma naroda, čija sjednica je sazvana za danas, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh