Politika

Registrator sa povjerljivim podacima o Rusiji nestao na kraju Trumpovog mandata?

Registrator s strogo povjerljivim obavještajnim podacima koji su pridonijeli američkoj procjeni da je Rusija pokušala pomoći Donaldu Trumpu na američkim izborima 2016. nestao je od posljednjih dana njegovog mandata, rekao je izvor upoznat s temom.

Reuetrs

Obavještajni podaci o Rusiji bili su uključeni s drugim dokumentima u registrator koji je Trump naredio CIA-i da pošalje Bijeloj kući neposredno prije nego što je napustio dužnost kako bi mogao deklasificirati materijale povezane s istragom FBI-a o ruskom uplitanju u glasovanje 2016, rekao je izvor.

Materijali uključivali su visoko povjerljive sirove obavještajne podatke koje su prikupili SAD i NATO saveznici, što je potaknulo strahove da bi metode korištene za prikupljanje informacija mogle biti ugrožene, dodao je izvor.

Trumpova predsjednička kampanja nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Ured direktora Nacionalne obavještajne službe u januaru 2017. objavio je procjenu prema kojoj su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova vlada proveli kampanju dezinformacija i kibernetičkih napada kako bi “pomogli … Trumpovim izbornim šansama” ocrnjivanjem njegove demokratske protivnice, Hillary Clinton.

Rusija negira miješanje u izbore. CNN je prvi izvijestio o nestalom registratoru.

U dokumentu saveznog suda koji je u augustu podnio John Solomon, konzervativni novinar, registrator je opisan kao debeo 10 inča.

Trump je imenovao Solomona za predstavnika ovlaštenog za pristup zapisima iz njegova predsjedničkog mandata u Nacionalnom arhivu.

Sudski dokument navodi da je Mark Meadows, koji je služio kao posljednji Trumpov šef kabineta, bio uključen u rukovanje nestalim registratorom i sa Solomonom razvijao strategiju za objavljivanje materijala s kojih je Trump planirao da skine tajnost.

Meadows nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Izvor je rekao da registrator sadrži druge informacije vezane uz FBI-evu istragu “Crossfire Hurricane”, uključujući materijale o porijeklu istrage koje su prikupili Trumpovi suradnici i neuspjele FBI-jeve prijave za naloge za prisluškivanje.

Također su uključivale SMS poruke protiv Trumpa između Petera Strzoka i Lise Page, službenika FBI-a koji su bili uključeni u istragu, rekao je izvor.

Velik dio tog materijala ne smatra se osjetljivim, rekao je izvor.

Znatno redigovana verzija registratora s kojeg je skinuta oznaka povjerljivosti objavljena je u pet dijelova na web stranici FBI-a 2022. godine.

Trump je više puta nazvao istragu FBI-a prevarom.

Solomonov podnesak saveznom sudu navodi da je neposredno prije nego što je Trump napustio dužnost nakon poraza od američkog predsjednika Joea Bidena, Meadows rekao Solomonu da Trump namjerava narediti deklasificiranje materijala “Crossfire Hurricane” u registratoru.

Dva dana prije isteka mandata, navodi se u dokumentu, Trump i Meadows rekli su Solomonu da je s registratora skinuta oznaka povjerljivosti.

Meadows je 19. januara pozvao Solomona u Bijelu kuću kako bi pregledali nekoliko stotina stranica s kojih je skinuta oznaka tajnosti i raspravljali o javnoj objavi materijala, rečeno je.

Kopije su date Solomonu. Dok je počeo pripremati priču za svoju web stranicu primio je poziv iz Bijele kuće tražeći da se kopije vrate na dodatno uređivanje.

“Meadows je obećao Solomonu da će dobiti revidirani registrator”, stoji u dokumentu. “Ovo se nikada nije dogodilo.”

Od tada povjerljivoj verziji nema ni traga, prenosi VoA/Rojters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh