Politika

Nešić o dogovoru za Frontex: Ovo pokazuje da kada hoćemo sve možemo

Pitanje kolektivne sigurnosti ne smije biti političko pitanje niti poligon za naša prepucavanja, rekao je Nešić

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojilo je sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma s Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX).

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić početkom mjeseca je uputio u proceduru ovaj važni dokument koji je osnova za pregovore s FRONTEX-om o konačnom sporazumu o budućoj saradnji.

“Crna bezbjednosna rupa”
Ministar Nešić izrazio je zadovoljstvo što je Vijeće ministara BiH usvojilo tekst sporazuma o pregovorima s Fronteksom, što će unaprijediti stanje bezbjednosti BiH.

– Ovo pokazuje da, kada hoćemo, sve možemo. Važno je da Evropa na nas ne gleda kao na crnu bezbjednosnu rupu, a ovaj sporazum je dokaz da je sve moguće riješiti da bude u skladu s ustavnim nadležnostima BiH i entiteta. Pitanje kolektivne bezbjednosti ne smije biti političko pitanje niti poligon za naša prepucavanja, i drago mi je da su kolege iz Federacije BiH postupile racionalno i shvatile značaj Fronteksa – ocijenio je ministar Nešić.

Korak naprijed
On ističe da je ovo korak naprijed u borbi s organizovanim kriminalom, kao i ilegalnim migracijama.

– Ovo je i naš signal EU da je BiH spremna da bude dio kolektivnog sistema bezbjednosti i da ne želi da bude oaza kriminalcima. Važno je da je ovo i poruka investitorima da mogu računati na bezbjednost svog kapitala. Jedan investitor kada želi da uloži negdje svoj novac prvo pita kakva je tamo bezbjednosna situacija i vladavina prava. Praveći korake na putu da budemo dio evropskog bezbjednosnog prostora na najbolji način prezentujemo našu volju da i u ostalim segmentima želimo da budemo dio Evrope i njenih standarda – istakao je Nešić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh