Politika

Desni populisti odnijeli pobjedu na izborima u Švajcarskoj

Desničarski populisti iz Švajcarske narodne partije (SVP), koji su vodili kampanju protiv masovnih migracija i “woke ludila” je suvereno pobijedila na opštim izborima u Švajcarskoj, pokazuju prvi rezultati izbora održanih u nedjelju, 22. oktobra.

Švicarska - Cazin.ba

Stranka SVP je osvojila 29 odsto glasova u izborima za donji dom parlamenta, čime su poboljšali svoj udio u glasovima za više od tri odsto, predviđaju anketari iz organizacije GFS Bern, sa više od pola glasova prebrojanih.

“Dobili smo veoma jasan mandat švajcarskog stanovništva da na sto stavimo pitanja koja su važna za njih, kao što je ilegalna imigracija”, rekao je Marko Kijeza (Marco Chiesa), predsjednik SVP-a, nacionalnoj televiziji RTS.

SVP je odnio pobjedu iznad ljevičarskih Socijaldemokrata, koji su osvojili 18 odsto, dok se očekuje da stranka desnog centra Centar, desničarska stranka FDP i Liberali osvoje oko 15 odsto.

Stranka Zelenih nije mogla da ponovi svoje dramatične izborne dobitke od izbora 2019. godine, te su pali za četiri procenta i završili peti sa devet odsto glasova, prema projekcijama.

“Biće još teže boriti se za cijenu življenja, jednakost i klimatsku politiku”, ponovo izabrani ko-predsjednik Socijaldemokrata, Sedrik Vermut (Cedric Wermuth) za AFP dok su rezultati stizali.

Švajcarska, bogata evropska zemlja sa 8,8 miliona stanovnika, glasala je za svih 200 mjesta u Nacionalnom savjetu, donjem domu parlamenta, i za svih 46 mjesta u Savjetu država, odnosno gornjem domu.

Novoizabrani parlamentarci će 13. decembra izabrati sedam članova vlade.

Mjesta će biti raspodijeljena po šemi 2-2-2-1 između četiri glavne stranke, a očekuje se da u vladu uđe nekoliko novih lica.

Vlada Švajcarske, odnosno Federalni savjet, odlučuje putem konsenzusa i kolektivne odgovornosti, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh