Politika

Konaković: Cvijanović bi morala znati da ne postoje zajedničke institucije, postoje samo institucije BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković reagirao je na izjavu predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koja je navela da „Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH ponovo uzurpira rad zajedničkih institucija i izlazi iz okvira svojih nadležnosti“.

“Još jedan besmislen napad na posao koji radim i na mene lično stiže od predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegove Željke Cvijanović. Prvo bi gospođa Cvijanović morala znati da ne postoje zajedničke institucije, postoje samo institucije Bosne i Hercegovine. MVP šalje u dalju proceduru zvanične stavove Predsjedništva BiH, a ne šalje pojedinačne akte i dopise bilo kojeg člana Predsjedništva BiH. To članovi Predsjedništva mogu uraditi sami” naveo je Konaković je u svojoj objavi na Facebooku.

Ako Predsjedništvo BiH nema usaglašen stav, a predmet spada u nadležnost MVP, Konaković je dodao da on lično odluči o tekstu koji šalje u proceduru vodeći računa i štiteći Ustav, zakone i odluke koje su ranije usvojene u institucijama BiH.

“Na kraju, imao sam uvid u tekst pisma gospođe Cvijanović, za nju bi puno bolje bilo da takva pisma ne šalje. Posebno ne onima koji dobro poznaju stanje u našoj zemlji, Ustav i druge propise. Neozbiljno izgleda, trebala bi o tome povesti računa. Iz Strazbura je već dobila adekvatan odgovor. Siguran sam da će ubrzo i sa ostalih adresa” – istakao je Konaković.

Odluke Ustavnog suda BiH su, zaključio je Konaković, konačne i obavezujuće na prostoru cijele BiH, a odluke NSRS se pravno neutemeljene i nevažeće.

Cvijanović je ranije izjavila da “MVPBiH uzurpira rad zajedničkih institucija i izlazi iz okvira ovlašćenja”.

“Njihovo odbijanje da Stalnoj misiji BiH pri UN proslijede pismo koje sam uputila generalnom sekretaru UN predstavlja ilegalan čin i brutalnu zloupotrebu ovlašćenja. Nije njihovo da ulaze u sadržaj pisma koje član Predsjedništva šalje na inostrane adrese, već da isto bespogovorno proslijede” – navela je tada Cvijanović, piše BosnaInfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh