Politika

Dodikovi ukazi danas stupaju na snagu, čeka se konkretna reakcija

Ukazi predsjednika Republike Milorada Dodika o proglašenju izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske…

Milorad Dodik - Twitter

… koji su objavljeni u Službenom glasniku, stupaju danas na snagu.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić koji je potvrdio odluke o objavljivanju ukaza predsjednika Republike o proglašenju ovih zakona, rekao je da ne dozvoljava nikakve pritiske na Službeni glasnik i da samo rade svoj posao.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH formiralo je tim koji će u saradnji sa drugim institucijama raditi na ovom predmetu.

Uprkos odlukama Visokog predstavnika Christiana Schmidta, novoizabrani vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić potpisao je odluke o objavljivanju ukaza Milorada Dodika vezanih za zakone koji praktično suspendiraju odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH na teritoriji ovog entiteta.

– U Tužilaštvu BiH, u navedenom predmetu, formiran je tim od tri tužiocaa, koji zajedno sa SIPA-om, te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, poduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena – saopćio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Ako lider SNSD-a raspiše referendum “onda će SAD reagovati oštro”, poručio je ranije Gabriel Escobar, specijalni savjetnik američkog predsjednika za Zapadni Balkan.

“Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako nije, spremni smo reagirati političkim sredstvima poput sankcija i Bonskih ovlasti”, kazao je Escobar.

Konkretnu reakciju javnost još čeka, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh