Politika

Schmidt: Dodik živi u svijetu snova, nekad ne najavljujem, ali uradim neke stvari

Aktuelna globalna, sigurnosna, ali i energetska pitanja glavne teme su međunarodne konferencije Dubrovnik Forum.

Christian Schmidt - depo.ba

U Dubrovniku su visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove, šefovi diplomatija Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine, predstavnici SAD-a te mnogi drugi.

Među ostalima, na dvodnevnoj konferenciji sudjeluju ministri vanjskih poslova BiH, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bugarske, kao i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika i posebni izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar, posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak te visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

Schmidt je na aktuelnom panelu govorio o Miloradu Dodiku i tome – šta je njegov sljedeći potez.

– Mi moramo čuvati Dejtonski sporazum I unaprjeđivati ga. Dodik agresivno testira Dejton i živi u svijetu snova. Nema urušavanja Dejtona, niti institucija poput Ustavnog suda BiH. To je neprihvatljivo. Nadam se da razumije da ima priliku pokazati da je konstruktivan. Računam ozbiljno na podršku međunarodne zajednice, ali i susjednih zemlja. On će dobiti odgovor ako bude trebalo. Nekada ne najavljujem neke stvari, ali ih uradim, rekao je Schmidt.

Obratio se i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković i poručio da je politika u BiH vrlo komplikovana, prenose Vijesti.ba.

– U BiH sada imamo pitanje sigurnosti s jedne strane i pokušaje da privučemo investicije u najljepšu zemlju na svijetu, s druge strane. Evropljani su spavali 10 godina u BiH, dok su drugi nudili novac, investicije… Nakon agresije na Ukrajinu i Evropa se promijenila, rekao je Konaković.

On je rekao da je BiH dobro krenula sa formiranjem vlasti, usvajenjem budžeta, reformama.

– I onda se probudite i imate problem sa negiranjem genocida i veličanjem zločina. Jedan od razloga su jake konekcije vlasti u RS sa Putinovim režima. Milord Dodik odlikuje Putina, Putin odlikuje njega, rekao je Konaković.

Rekao je da u ovom novom momentumu BiH ima šansu, te uputio poruku Briselu, prenose Vijesti.ba

– Mi ne moramo ni glasati prvih nekoliko godina, samo nas primite u članstvo, našalio se Konaković, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh