Politika

‘Nijedan suvereni bh. organ nije donio odluku, Sarajevo očekuje ekstazu’

On je rekao da se unipolarni svijet polako gubi, a da SAD i Zapad kroz EU pokušavaju da omeđe svoje zone interesa, na ovaj ili na onaj način

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nijedan suvereni nadležni organ u BiH – Predsjedništvo i Savjet ministara, nije donio odluku o preletu američkih aviona iznad BiH, čime Amerikanci manifestuju silu, prenosi Oslobođenje.

Dodik je u Banjaluci rekao da ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez ne može donijeti takvu odluku bez saglasnosti njegova dva zamjenika, ističući da to onda pokazuje koliko Amerikanci poštuju teritorijalni integritet BiH.

– Amerikanci uopšte ne poštuju teritorijalni integritet BiH, već manifestuju silu i šalju nam avione koji su na Srbe bacali osiromašeni uranijum – istakao je Dodik.

– Mi smo ovdje pod nekom vrstom kolonijalne uprave, borimo se protiv kolonijalizma kojeg u savremenom dobu oslikava činjenica da bez ikakvog prava dovedu čovjeka koji se predstavlja visokim predstavnikom. Tjeraju nas da poštujemo odluke Ustavnog suda BiH, a taj sud je 2005. godine svojom odlukom rekao da je visoki predstavnik samo onaj koji je imenovan relevantnom odlukom Savjeta bezbjednosti UN – napomenuo je Dodik.

Dodik je ukazao da isti ti koji Republici Srpskoj govore da poštuje odluku Ustavnog suda BiH – ne poštuju odluku tog suda, te ne poštuju teritorijalni integritet jer ne postoji način za sprečavanje preleta aviona.

– Avioni će preletjeti, ali će ostati činjenica da ne poštuju BiH jer je doživljavaju kao zamorče kojem oni imaju pravo da stežu i dotok vazduha, dokle žele i hoće. Usput nama Srbima govore kako mi to moramo da trpimo i slušamo, a ako ne budemo slušali – imaćemo sankcije, ili pojedinačne kako što ja imam – naglasio je predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da se unipolarni svijet polako gubi, a da SAD i Zapad kroz EU pokušavaju da omeđe svoje zone interesa, na ovaj ili na onaj način.

– Srbi nemaju pravo da budu u zabludi i ne smiju da dozvole sebi reafirmaciju priče o bratstvu i jedinstvu jer je ta ideologija srušila srpski nacionalni korpus u prošlom vijeku i dovela do toga da smo izgubili pola svog biološkog potencijala u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i u posljednjem ratu – poručio je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh