Politika

Refik Lendo: Fašizam jeste pobijeđen 1945., ali nije zauvijek nestao

Deveti maj je poseban datum za Evropu, ali i cijelo čovječanstvo, jer simbolizira pobjedu dobra nad zlom, svjetla nad tamom, civilizacijskih vrijednosti nad silama fašizma…

Refik Lendo - vijesti.ba

Deveti maj je poseban datum za Evropu, ali i cijelo čovječanstvo, jer simbolizira pobjedu dobra nad zlom, svjetla nad tamom, civilizacijskih vrijednosti nad silama fašizma, te jednakosti i ljudskog dostojanstva nad diskriminacijom, segregacijom i tlačenjem.

Za nas u Bosni i Hercegovini ovaj datum ima još dublje značenje jer je posvećen onim najboljim među nama, koji su svojom hrabrošću i požrtvovanošću tokom agresije na našu domovinu dali najveći doprinos u novoj pobjedi istih onih vrijednosti koje su pobijedile u Drugom svjetskom ratu.

Današnji dan je prilika da odamo počast njima, dobitnicima najvećeg ratnog priznanja – Zlatnog ljiljana, i da se sa posebnim pijetetom prisjetimo onih koji su dali svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine, ali i svih narodnih heroja i boraca zaslužnih za pobjedu nad fašizmom prije tačno 78 godina.

Posljednja agresija na Bosnu i Hercegovinu je potvrda da fašizam jeste pobijeđen 9. maja 1945. godine, ali da nije zauvijek nestao. Neka nam ovaj datum bude podsjetnik na važnost jedinstva, mira i solidarnosti, te da nikada ne smijemo odustati od borbe za domovinu, civilizacijske vrijednosti i univerzalna prava koja svaki čovjek treba uživati i koja nam se uporno pokušavaju oduzeti.

Naše pobjede nad fašizmom, 1945. i 50 godina kasnije, su naše smjernice, a cilj je jasan – Bosna i Hercegovina kao članica Evropske unije, zajednice države čiji su temeljeni uspostavljeni baš na današnji dan, potpisivanjem Šumanove deklaracije.

Tim povodom svim građanima Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke povodom Dana zlatnih ljiljana, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, saopćio je potpredsjednik FBiH Refik Lendo, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh