Politika

Plenković: Šmit je samostalan u svom odlučivanju

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u Mostaru na sajmu, a nakon službenog dijela on je dao izjavu medijima, gdje je prokomentarisao aktuelnu političku situaciju u BiH.

On je kazao da je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) samostalan u svom odlučivanju i da želi da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna, kako bi se išlo ubrzanim putem ka Evropskoj uniji.

Plenković je rekao da prati posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini. Istakao je da Hrvatska ima dvije dobre želje za funkcionisanjem BiH.

– Jedna je politička stabilnost, a to znači nakon izbora reflektirati volju birača, uspostaviti institucije i dati vladama da provedu reforme. Drugo je funkcionalnost zemlje. Bosna i Hercegovina, koja je nama najbliži susjed, naša prijateljska zemlja, kojoj želimo pomoći u svakom smislu, mora odavati dojam funkcionalnosti. Ako se želi ići prema Evropskoj uniji, onda treba biti funkcionalan, da se donosi budžet, da se donose zakoni, da se provode reforme – istakao je.

Pojasnio je i da je njemu kao premijeru Hrvatske, kada je došao na vlast, bila najvažnija politička stabilnost njegove zemlje.

– Kad smo nju osigurali, to znači čvrsta koalicija je bila u državnoj vladi, mi smo ostvarili praktično sve ciljeve i Šengen i euro i ogromnu pomoć od 6,8 milijardi eura privredi, rapidno smo smanjili javni dug, čak smo ostvarili budžetski suficit u 2022. godini. Želim da se isto to pozitivno iskustvo desi i Bosni i Hercegovini – kazao je Plenković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh