Politika

Vlada TK usvojila izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i odgoju

Izmjenama su ujednačeni uslovi za zasnivanje radnog odnosa, rekao je Omerović

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je izmjene i dopune Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, a ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović pojašnjava da se tim izmjenama nastoji jasnije i preciznije urediti pojedine segmente, za koje se kroz primjenu ustanovilo da nisu dovoljno jasno regulisani, te da postoje pravne praznine u samim propisima.

– Izmjenama su ujednačeni uslovi za zasnivanje radnog odnosa, kao i za njegov prestanak, sa drugim djelatnostima koje su regulisane propisima Tuzlanskog kantona. U koordinaciji sa reprezentativnim sindikatima iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja dorađene su odredbe u vezi sa radno-pravnim statusom zaposlenika koji su već u radnom odnosu u školama, kako bi se omogućila bolja prohodnost između ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja, te lakše ostvarivanje pojedinih prava – kaže ministar Omerović.

Potraga za poslom
Osim navedenog, izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju stvoren je pravni osnov za dodjelu jednokratnih stipendija učenicima završnih razreda srednjih škola, a koje bi im poslužile kao pomoć prilikom nastavka daljnjeg obrazovanja ili pak potrage za poslom.

Ministar kulture, sporta i mladih Damir Gazdić govorio je o uslovima, kriterijima i postupcima za raspodjelu sredstava za podršku u oblasti kulture u 2023. godini.

– Odlukom je predviđeno da se od ukupno 200.000 KM koliko je za ovaj program planirano u budžetu TK za 2023. godinu, 125.000 dodijeli neprofitnim organizacijama za sufinansiranje programa/projekata u oblasti kulture i programa/projekata izdavačke djelatnosti, a 28.000 KM dobavljačima koji će pružati ugovorene i druge posebne usluge za sufinansiranje realizacije manifestacije ‘Dani evropskog naslijeđa’ i projekta ‘Razvoj čitalačke pismenosti’, kroz organizaciju stručnih i naučnih skupova, okruglih stolova, konferencija, izložbi i drugih događaja u vezi sa spomenutom manifestacijom i projektom, te članovima Savjeta za kulturu, u vidu naknade za rad. Fizičkim licima, autorima publikacije koja se izdaje planirano je 27.000 KM i namijenjena su za sufinansiranje troškova programa/projekta izdavačke djelatnosti. Na kraju, 20.000 KM planirana su privrednim društvima koja djelatnost u oblasti kulture obavljaju u vidu osnovne djelatnosti i namijenjena su za sufinansiranje programa/projekata u oblasti kulture i projekata izdavačke djelatnosti – kaže ministar Gazdić.

Utvrđeni uslovi
Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila i uslove, kriterije i postupak raspodjele sredstava za sufinansiranje razvoja i unapređenje javne turističke infrastrukture na području Tuzlanskog kantona. U skladu sa strateškim ciljevima i prioritetima naznačenim u Strategiji razvoja TK za period 2021-2027. godina, za kapitalne transfere neprofitnim organizacijama, ove godine u budžetu Tuzlanskog kantona je planirano 300.000 KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh