Politika

SDA najavila krivičnu prijavu protiv Lidije Bradare

Iz Stranke demokratske akcije su danas saopćili da bi ovih dana bi mogao kulminirati “pokušaj političkog i pravnog nasilja koje provode stranke Trojke i HDZ u namjeri da kršeći Ustav FBiH formiraju Vladu FBiH”.

Lidija Bradara - Anadou Agency

“Iako rok od 30 dana ističe, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara odbila je da obavi konsultacije sa potpredsjednikom Refikom Lendom u vezi sa sastavom nove Vlade, te je mimo političkog dogovora s potpredsjednikom koji predstavlja Bošnjake potpisala odluku o imenovanju premijera i ministara”, poručili su iz SDA, piše BosnaInfo.

Kako navode, ukoliko se desi da predsjednica Bradara odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH dostavi Predstavničkom domu bez potpisa oba potpredsjednika, protiv nje će bit podnesena krivična prijava.

“Predsjednica Federacije BiH bi ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja. Prijava će biti podnesena i protiv odgovornih osoba u Parlamentu Federacije BiH koje bi eventualno uvele u proceduru neustavni prijedlog odluke”, navode iz SDA.

Poštivanje vladavine zakona, propisanih precudura, a naročito temeljnog pravnog akta – Ustava Federacije BiH, nulti je prioritet i interes svakog građanina koji živi u ovom entitetu, dodaju.

Podsjećaju da su Ustavom FBiH, uz ostalo, definirani i osjetljivi međunacionalni odnosi i balansi, odnosno prava konstitutivnih naroda, uključujući i Bošnjake koji u Federaciji BiH čine 70,4 posto stanovništva i koje u ovoj fazi fomiranja vlasti predstavlja potpredsjednik Lendo.

“Kršenje Ustava vodi ka pravnoj anarhiji i bezakonju sa nepredvidim posljedicama, i ono mora biti zaustavljeno svim dozvoljenim sredstvima”, zaključili su iz SDA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh