Politika

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić: Žice i ograde nikome nisu dobro donijele, potrebno naći drugo rješenje

Upravljanje migracijama i snažna zaštita vanjskih granica Evropske unije bila je glavna tema na samitu Evropskog vijeća.
Otvoreno protivljenje.

Nenad Nešić

Prijedlogu Austrije da se se novcem EU finansira i ograđivanje vanjskih granica žicom usportivio se premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je rekao da ova država ne želi žicu na granici prema BiH.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić također je rekao da smatra da ograđivanje granice žicom ne šalje dobru poruku te da se tome protivi i kao ministar, ali i kao čovjek.

Smatram da to nije dobro rješenje i da je to loša poruka zapadnom Balkanu, samim time i BiH. Nama treba više integracija, a ne više prepreka i ograda. Smatram da EU treba da otvori vrata za finansiranje sredstava za nadzor, kao što su kamere ili detektori kretanja ljudi – rekao je Nešić.

Usmjeriti sredstva

Podsjetio je da Evropska unija ima budžet od šest milijardi eura namijenjen zaštiti vanjskih granica za period od 2021. do 2027. godine.

Korisnije je da ulaže u neka sredstva nego u žice i ograde. Žice i ograde nikome nisu dobro donijele, pa neće ni EU, a pogotovo ne zapadnom Balkanu – zaključuje Nešić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh