Politika

CIK: Još nije dostavljena lista iz SBK za Dom naroda FBiH

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je 30 kandidatskih listi za Vijeće naroda Republike Srpske na kojima se nalazi 68 imena.

Centralna izborna komisija

Iz Narodne skupštine RS u CIK je stiglo 30 listi sa imenima 73 kandidata, međutim CIK nije ovjerio pet imena jer nisu ispunjavali uslove s obzirom da su ti kandidati istovremeno i odbornici u lokalnim parlamentima.

Takođe, CIK je razmatrala i Izvještaj o provedenim izborima za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Tuzlanskog kantona. Iz ovog kantona bira se deset delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i to pet Bošnjaka, jedan Hrvata, tri Srbina i jedan iz reda ostalih. Na osnovu dosadašnjih rezultata iz reda Bošnjaka izabrana su četiri delegata, a peti mandat će biti dodijeljen žrijebom. Takođe, žrijeb će odlučiti i o imenu Hrvata koji će biti u Domu naroda dok je iz reda Srba izabrano dvoje delegata.

CIK je juče ovjerila i kandidatske liste iz tri kantonalne skupštine i to Kantona Sarajevo, ZE-DO kantona i Kantona 10, a još uvijek nisu dostavljene liste iz skupština Srednjobosanskog kantona dok je iz Unsko sanskog kantona lista dostavljena juče, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh