Politika

Crnadak: Svi moraju poštovati odluke CIK-a, izjave o sukobima su neodgovorne

On kaže da već prve analize ponovnog brojanja glasova za predsjednika RS potvrđuju da se na velikom broju biračkih mjesta rezultati ne podudaraju

– Iako je SNSD namjerno napravio napetost u društvu i upućivao direktne prijetnje članovima CIK, zbog čega je jedna od njih pod stalnom policijskom pratnjom, očekujem da će se CIK BiH oduprijeti pritiscima i profesionalno utvrditi istinite i konačne činjenice vezano za izbor predsjednika RS – rekao je Igor Crnadak, narodni poslanik i potpredsjednik PDP-a.

Svi treba da poštuju CIK
– Svi treba da poštuju CIK i druge institucije koje provode izbore, a izjave Milorada Dodika, Borisa Jerinića, Dragana Čavića i ostalih koji su zbog ponovnog brojanja najavljivali sukobe i ugrožavanje bezbjednosti su neodgovorne i nepotrebno uznemiravaju javnost – ističe Crnadak.

On kaže da već prve analize ponovnog brojanja glasova za predsjednika RS potvrđuju da se na velikom broju biračkih mjesta rezultati ne podudaraju, a tek se očekuje ponovno brojanje u gradovima i opštinama u kojima je prijavljen najveći broj nepravilnosti i pritisaka, poput Doboja i Zvornika.

– Kada se tome dodaju neophodne grafološke provjere, koje će morati uslijediti, zbog sve više informacija o lažnom predstavljanju, odnosno glasanju u tuđe ime, kao i provjere ogromnog broja slučajeva pomaganja pri glasanju, uništavanja izbornog materijala i fizičkog nasilja na biračkim mjestima, jasno je da je izborni proces bio u potpunosti narušen – kaže Crnadak.

Apelovao na tužilaštva i sudove u RS
Crnadak ističe da kao narodni poslanik još jednom apeluje na tužilaštva i sudove u RS da prioritetno uzmu u rad sve prijave i predmete vezane za izbornu krađu, jer je neophodno da se kod građana vrati povjerenje u institucije i integritet izbornog procesa.

– Neprihvatljivo je da stotine potvrđenih optužnica za izborne krađe iz 2020. godine još uvijek stoji u ladicama, bez suđenja i presuda, čime se šalje loša poruka i podstiče na nastavak činjenja ove vrste krivičnih djela – zaključuje Crnadak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh