Politika

Skupština RS daje agreman novom njemačkom ambasadoru u BiH

Narodna skupština Republike Srpske danas je usvojila zaključke skupštinske većina prema kojima daje agreman ambasadoru Njemačke u BiH, ali odbacuje rezoluciju Bundestaga.

Narodna skupština bh. entiteta RS - 20minuta.net

Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila prijedlog Milorada Dodika, člana Predsjedništva, da se uskrate agremani novoimenovanom njemačkom ambasadoru Tomasu Fičenu.

“NSRS donosi odluku i daje agreman njemačkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini” – ističe se u Zaključcima Narodne skupštine.

Od ukupno 53 poslanika, 46 je bilo uzdržano prilikom glasanja o Prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske, dok nijedan nije bio ni za ni protiv.

Dodik je na sjednici rekao poslanicima da “Srbi nikada neće biti podanici” i da njemački ambasador “koji se već izjasnio da želi da realizuje rezoluciju Bundestaga štetnu za Srbe” neće dobiti agreman i biti ambasador te zemlje u Bosni i Hercegovini dok to ne odluči entitetski parlament.

On je rekao da “nema ljepše stvari od toga da parlament odluči jer RS treba da koristi vitalni interes kada god je to potrebno, čak i kada je riječ o vremenskoj prognozi”.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su na današnjoj posebnoj sjednici Zaključke kojim se odbacuje njemačka intervencionistička politika u BiH.

“Narodna skupština odbacuje i Rezoluciju Bundestaga o BiH”, ističe se u Zaključcima.

Nakon glasanja o apsolviranom dnevnom redu, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović zaključio je rad 34. posebne sjednice parlamenta.

Nakon ove uslijediće 35. posebna sjednica na čijem predloženom dnevnom redu su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po hitnom postupku i Prijedlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, prenosi Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh