Politika

Plenković: Srbija se mora suočiti s prošlošću

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je da je optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine protiv civila tijekom Oluje “politički montirana” i poručio da se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću, prenosi Index.

Andrej Plenković - bhrt

Premijer je na sjednici vlade podsjetio kako su se prije nekoliko mjeseci sastali s optuženim pilotima i poručili im da će ih zaštititi u ovom cijelom kontekstu.

“Smatramo da je čitava ova optužnica politički montirana optužnica i tako je gledamo. (…) Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću, s učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku”, rekao je Plenković. “Hrvatska je bila žrtva agresije, Domovinski rat imao je oslobodilački karakter i naši branitelji, naši piloti bit će pod posebnom skrbi hrvatske države u ovom kontekstu i naći ćemo odgovarajući način kako da reagiramo na cijelu ovu situaciju”, dodao je.

Plenković: Iz Srbije nismo dobili nikakvu pismenu informaciju o optužnici

Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

Plenković je rekao da zasad iz Srbije nisu dobili nikakvu pismenu informaciju o optužnici, bilo putem Ministarstva vanjskih poslova, odnosno diplomatskim putem, bilo pravosudnim putem koji ide preko Ministarstva pravosuđa. Ministar branitelja Tomo Medved sutra će obaviti i razgovore s nekadašnjim pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, najavio je Plenković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh