Politika

Sutra posebna “osvetnička” sjednica NSRS-a na zahtjev Milorada Dodika

Odlukom Kolegija Narodne skupštine RS-a sutra će biti održana posebna sjednica na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Milorad Dodik - Radiosarajevo

Dodik je zatražio da se entitetska skupština izjasni o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na 27. sjednici Predsjedništva BiH 8. juna 2022.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a ovu odluku proglasio je veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra izjavu člana Predsjedništva BiH i ukoliko je potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Početak sjednice zakazan je u ponedjeljak za 11:00 sati.

Ono što se vjerovatno krije iza Dodikovog pozivanja na vitalni entitetski interes je svojevrsna “osveta” zbog sankcija koje je njemu i predsjednici RS-a Željki Cvijanović u aprilu uvela Velika Britanija.

Ovakvo neozbiljno ponašanje lidera SNSD-a najviše šteti BiH s obzirom da su Britanci važni partneri naše države.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh