Politika

Trojka: Uredba o javnim nabavkama je antikoruptivni alat

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije Kantona Sarajevo smatraju da je predizborna kampanja brutalna, …

Trojka - Fena

… a reakcije onih koji su korupmpirani, govore da su SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka – na pravom putu da stanu ukraj korupciji.

Reakcija Vlade KS i lidera političkih stranaka SDPBiH, NiP, Naše stranke, Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića, Edina Forte i ministrice pravde i uprave KS Darje Softić Kadenić, uslijedila je nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

– Činjenica je da imamo brutalnu kampanju onih koji jesu kriminalna hobotnica, protiv onih koji pokušavaju da to izlože javnosti – kazao je Forto na konferenciji za medije.

Forto, Nikšić i Konaković podsjetili su da je Vlada KS uradila veliki posao na suzbijanju korupcije i kriminala, osnovala je Ured protiv korupcije, a nedavno donijela i Uredbu o javnim nabavkama koja se na nivou KS primjenjuje već tri godine.

Ministrica Softić Kadenić je podsjetila da je Kanton višekratno prepoznat u vrlo relevatnim međunarodnim izvještajima kao neko ko predvodi antikoruptivne aktivnosti u BiH, kao pozitivan primjer u borbi protiv korupcije i to prije svega, kako je rekla, zato što imamo nezavisan, profesionalan pristup i funkcionalno institucionalno tijelo u borbi protiv korupcije.

– Uredba o kontroli javnih nabavki KS, je već tri godine u primjeni a sada se problematizira u sasvim novom svjetlu. Uredba cilja i zamišljena je kao antikoruptivni alat, dodatni je mehanizam kontrole Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS – naglasila je Softić Kadenić.

U tom smislu Nikšiću je, kako je rekao, jasno zašto nije usvojen zakon o sprječavanju korupcije na nivou Federacije i BiH, jer “oni nisu spremni da daju alat pravosuđu, da neko ima veću mogućnost borbe protiv korupcije i kriminala u kojoj je ogrezla aktualna Federalna vlada”.

Nikšić, Forto i Konaković ne osporavaju pravo da neko preispituje ocjenu ustavnosti, ali da se to ne obrazlaže “spašavanjem države”.

Konaković smatra da je donošenje Uredbe o javnim nabavkama čist proces, te da Uredba omogućava, pored ostalog, da se vrši kvalitetan nadzor nad svim procesima javne nabavke.

– Ovo je suštinska borba u BiH i ovo su naše suštineke razlike – između Džaferovića, Izetbegovića i njihovih podanika – i onih koji su spremni na najveći stepen borbe protiv korupcije kao preduslov razvoja zdravog društva – zaključio je Konaković, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh