Politika

Čengić i Konaković: Izmjene Zakona o sukobu interesa koje bi omogućile njegovo provođenje

Čengić je naveo da su 2013. godine, kada je izmjenjen državni Zakon o spriječavanju sukoba interesa, oduzete nadležnosti Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da provodi postupke u vezi sukoba interesa, a u federalnom zakonu koji je i dalje na snazi, već devet godina nadležno tijelo za implementaciju je upravo CIK koji to ne može da provodi

Zastupnik i delegat u Parlamentu Federacije BiH, Irfan Čengić (SDP BiH) i Elmedin Konaković (NiP), predložili su izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH da bi se omogućilo njegovo provođenje o čemu je danas vođena javna rasprava u Federalnom parlamentu.

Čengić je naveo da su 2013. godine, kada je izmjenjen državni Zakon o spriječavanju sukoba interesa, oduzete nadležnosti Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da provodi postupke u vezi sukoba interesa, a u federalnom zakonu koji je i dalje na snazi, već devet godina nadležno tijelo za implementaciju je upravo CIK koji to ne može da provodi.

– Devet godina u Federaciji BiH niko ne odlučuje o sukobu interesa zbog čega smo mi predložili ovaj nacrt zakona koji je usvojen u oba doma i sada zaključujemo javnu raspravu koja je trajala 60 dana. Ukoliko dobijemo previše sugestija mi ćemo dostaviti prijedlog čitavog novog zakona i najvjerovatnije ćemo ići i u tom pravcu i zatražiti značajniju podršku međunarodne zajednice jer je ovo jedna od 14 tačaka iz Mišljenja Evropske komisije koje BiH treba realizovati na svom putu ka EU – izjavio je Čengić uoči javne rasprave.

Po njegovim riječima, na državnom nivou dato je za državne zastupnike parlamentarnoj komisiji, što nije dobro rješenje. Republika Srpska, kako je dodao, ima svoju entitetsku parlamentarnu komisiju, a samo Federacije BiH devet godina nije donijela nikakve izmjene i dopune tog zakona i sukobe interesa nema ko da kažnjava, odnosno sankcioniše.

Naglasio je da je važno razdvojiti sukob interesa i nespojivost pozicija. Ako je naprimjer, prema njegovim riječima, zastupnik izabran za savjetnika premijera, to je nespojivost pozicija, a nije sukob interesa. Za nespojivost pozicija i dalje je nadležna CIK koja može oduzeti mandat.

Konaković je naveo da se radi o važnom dokumentu i njihovom zajedničkom pokušaju da se riješi problem koji stoji u ladicama dugi niz godina.

– Ovaj zakon je izazvao puno pažnje što je bilo logično i očekivano, ljudi su se javljali sa različitim prijedlozima rješenja, ali Čengić i ja imamo dugogodišnje parlamentarno iskustvo koje govori o tome da je politika umjeće mogućeg i pokušavamo nači najbolje moguće rješenje – rekao je Konaković.

Napomenuo je da je prerano govoriti o finalnom izgledu, te da je njihova želja da to bude najneovisnije moguće tijelo na koje niko ne može napraviti utjecaj.

– Bilo bi zdravije da to bude nešto što nije podložno parlamentarcima, ni njihovom lobiranju, niti njihovom utjecaju na odluke i možemo reći da danas razmišljamo o opciji da to bude neovisno tijelo koje će se birati na neki način na koji parlement ne moze izvršiti nikakav štetan ili loš uticaj – naveo je Konaković.

Dodao je da je javna rasprava prilika da se čuju sve sugestije, te da su se ozbiljno uključili faktori iz međunarodne zajednice, institucije koje se bave borbom protiv korupcije i koji su iznijeli neke svoje primjere.

– Sve ćemo to sublimirati u prijedlog koji će biti najbolji, ali i prijedlog za koji možemo dobiti podršku – naveo je Konaković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh