Politika

Zukan Helez: Ko potpisuje plaće poslanicima iz RS!?

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP) na današnjoj sjednici tog doma postavio je pitanje ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi …

Zukan Helez - Nezavisne.com

… ko potpisuje plaće poslanicima iz Republike Srpske koji mjesecima ne dolaze na sjednice.

Naveo je kako je poznato da 13 poslanika iz bh. entiteta Republike Srpska već mjesecima ne prisustvuje sjednicama Predstavničkog doma.

– Koliko sam obaviješten, iako ne prisustvuju sjednicama, ne rade svoj posao, oni uredno dobivaju plaću i ostale naknade. Da li je moguće da čovjek dobije naknadu za odvojen život i od koga je on odvojen? Da li je odvojen od porodice ili je odvojen od parlamenta – kazao je Helez.

Ministar Vjekoslav Bevanda je odgovorio da se obračun i isplata plaća i naknada uposlenima u institucijama BiH obavlja u skladu s odredbama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Zakona o finansiranju institucija BiH.

Po njegovim riječima, samu isplatu vrši Ministarstvo finansija i trezora, korištenjem sistema centraliziranog obračuna i isplate plaće, a na osnovu podataka koji se unose u taj sistem što rade institucije koje mu imaju pristup.

U slučaju da institucije nemaju pristup tom sistemu, Ministarstvo finansija i trezora, na osnovu dostavljene dokumentacije, vrši unos. U konkretnom slučaju, s obzirom da PSBiH ima direktan pristup sistemu, oni unose podatke – obrazložio je Bevanda.

Pojasnio je da je odgovornost za tačnost unesenih podataka u službama Parlamentarne skupštine, dok je vođenje evidencije o prisustvu na poslu zaposlenog u instituciji u nadležnosti i odgovornosti institucije u kojoj uposleni imaju zasnovan ravnopravni status.

Poslanik Zukan Helez je najavio da će nakon ovakvog obrazloženja istražiti ko dostavlja podatke da su uposlenici u PSBiH prisutni, da dolaze na posao te je najavio i podnošenje krivične prijave, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh