Politika

Gradska izborna komisija Mostara danas nije dobila predsjednika

Gradsko vijeće Mostara na današnjoj 14. sjednici koja je trajala punih devet sati usvojilo je Nacrt budžeta za 2022. godinu. Do kraja mjeseca će se usvojiti i sam budžet, i to nakon javne rasprave koja je već u pripremi.

Građani i nevladin sektor pozvani su da dotad na adresu Gradske uprave dostave svoje prijedloge i objašnjenja. Za Nacrt proračuna glasalo je 30 vijećnika, a suzdržani su bili Arman Zalihić i Sanel Žuljević iz Kluba SDP-a. Zalihić je prethodno s govornice ukazao na navodnu nezakonitost načina na koji se donosi budžet. Tvrdio je da način na koji se danas predlaže i usvaja nije u skladu sa statutom, poslovnikom o radu i zakonskim normama. – Prema članu 56. stav 2. prihodi bi morali biti raspodijeljeni u korist gradskih područja na način da tim područjima ide 80 posto, a Gradu 20 posto prihoda.

Odluku o raspodjeli u svakom gradskom području trebalo bi utvrditi komisija po gradskim područjima, što danas nemamo. Ponono smo, dakle, taoci izmjena statuta. Da li je ovo što se predlaže krivično djelo? Ovo je zloupotreba položaja. Gradski novci se ovdje preraspoređuju na konkretne projekte. Dokle više? Kada će se riješiti pitanje gradskih područja? Vratimo budžet u zakonske okvire. Javni novac se krčmi na stranačkim sijelima i u kafanama, tvrdio je. Načelnik Odjela za finansije Amer Zubčević u svom izlaganju rekao je da prihodi u budžetu iznose 61 milion, od čega je opći fond u iznosu od 45 miliona. Tu je i 13 miliona iz posebnog fonda, te 13 miliona tekućih grantova. Naveo je i kako su prihodi na realnim osnovama i kako nije bilo prepuhivanja. Rashodi su planirani u iznosu od 60 miliona. Marko Novak iz Komisije za budžet rekao je da su prihodi skromno isplanirani, te da se nada da će oni biti veći u 2022, odnosno da je sve što nije utrošeno u 2021. preneseno u budžet za 2022. godinu.

Predloženo je i da se prijedlozi za javnu raspravu odsad radi preglednosti i lakšeg obavljanja poslova šalju isključivo na jednu e-mail adresu. Klub HDZ-a BiH predložio je, zanimljivo, inicijativu za uređenje demografske politike, kazavši kako je demografska slika loša, te da je Mostar danas sve više grad staraca. Predložio je pomoć porodicama u skladu sa brojem novorođene djece. Anel Kljako je rekao i kako se Grad mora posvetiti trezorskom poslovanju, pozivajući gradonačelnika da poštuje Zakon o budžetima, a posebno rokove za izradu dokumenata. Gradonačelnik Mario Kordić rekao je da su predviđanja budžeta realna, podsjećajući da je to dokument koji se ipak može mijenjati. – Već krajem februara ćemo imati rebalans onaj tehnički, i stvari će se sigurno mijenjati.

Podsjetit ću da postoje i tužbe, a vijećnike pozivam da svi zajedno budemo hrabriji. Sve što sam danas čuo da se predlaže je dobro i plemenito. Nažalost i ranije smo neke stavke morali odbiti, jer jednostavno ne postoji dovoljno prostora. Napravili smo dobar iskorak i to je važno, rekao je. Osvrnuo se ponovo na poslovanje Mo parkinga, kazavši kako to preduzeće startuje sa tri miliona minusa, nakon čega je Vesna Šunjić kontaktirala da je jedino pravo rješenje stečaj preduzeća. Kordić ipak očekuje dobro poslovanje i značajan prihod u gradskoj kasi. – Nismo pretjerano zaduženi i stoga budimo hrabriji za pokretanje infrastrukturnih projekata. Naredna godina će biti prekretnica i za Gradsku upravu i za Gradsko vijeće. Strategija koju ćemo usvojiti u prvom mjesecu će jasno odrediti strateške ciljeve, dodao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh