Politika

Džaferović – Grošelj: Od izuzetne važnosti da situacija u BiH bude u fokusu institucija EU

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je s predsjedavajućim Grupe prijatelja Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu Klemenom Grošeljom.

Šefik Džaferović - FENA

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, koja je izazvana unilateralnim postupcima vlasti entiteta Republika Srpska protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i napretka kojim je ostvaren njegovom provedbom u proteklih 26 godina, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Podcrtano je da su nedopustive prijetnje rušenjem državnih institucija Bosne i Hercegovine u odbrambenom, pravosudnom, obavještajnom, poreskom i drugim sektorima.

Član Predsjedništva BiH je naglasio da vlasti RS napadajući na ustavni poredak i državne institucije napadaju na mir u Bosni i Hecegovini, koji je od esencijalne važnosti za sveukupni evropski mir i stabilnost.

Posebna pažnja je posvećena implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, te je naznačeno da se presude moraju provoditi poštujući njihov sadržaj.

Razgovarano je o aktivnostima koje poduzima i planira Evropski parlament u vezi sa Bosnom i Hercegovinom.

Istaknuto je da će zastupnici iz Grupe prijatelja Bosne i Hercegovini raditi na tome da Evropska unija uspostavi održive i dugoročne mehanizme odgovornosti prema onim političkim akterima koji blokiraju rad institucija i reformske procese.

Član Predsjedništva BiH iskazao je podršku radu Grupe prijatelja Bosne i Hercegovine i predsjedavajućem Grošelju, naglasivši da je od izuzetne važnosti da situacija u Bosni i Hercegovini bude u fokusu institucija Evropske unije, piše Fena.

Džaferović – Grošelj – Predsjedništvo BiH


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh