Politika

Čović priznao da je odvojeno razgovarao sa Dodikom i Izetbegovićem

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je priznao da je odvojeno razgovarao sa predsjednicima SDA i SNSD-a Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom.

Dragan Čović - Haber.ba

Najavio je i novi sastanak sa čelnikom, SDA, već u srijedu u Sarajevu. Kaže da ga je kao predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zamolio da pokrene inicijative.

– Šteta bi bilo da nemamo nijednu sjednicu za vrijeme predsjedavanja gospodina Izetbegovića, rekao je Čović, te se očekivano osvrnuo i na Izborni zakon – temu na koju govori već godinama u svakom svome javnom istupu.

– Nema velikog iskoraka. Neko bi želio isključivo da u razgovor budu uključeni i međunarodni predstavnici, a neko bi samo da mi razgovaramo, kazao je Čović.

Konstatovao je i da se u Ustavu BiH ne mogu napraviti suštinske izmjene, te da su moguće tek određene manje korekcije.

– Ranije sam recimo tražio da se u izboru članova Predsjedništva BiH odrednice “Bošnjak, Hrvat i Srbin” zamjene sa “bošnjački, hrvatski ili srpski”. Potreban nam je izbor legitimnih članova Predsjedništva, te da se u sve ugrade sudske presude, rekao je predsjednik HDZ-a.

Fuleov model izmjena Izbornog zakona, prema njegovim tvrdnjama, ne postoji, ali postoji priča, koju je neko nazvao “Fuleovim modelom”.

– Uvijek su odbacivana rješenja od jedne strane, iz Sarajeva, bilo da se radi o ljevici ili SDA, dodao je Čović.

Na kraju je rekao da veći dio međunarodne zajednice podržava HDZ-ov pristup kako ići dalje u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh