Politika

Magazinović: Najveća pomoć susjeda je da prestanu pomagati

Šef kluba poslanika SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović na poziv zagrebačke Akademije za politički razvoj učestvovao na regionalnom skupu „Pandemijski svijet i EU: izazovi i prilike za demokraciju“, na kojem je govorio na temu „Zapadni Balkan u raljama međunarodnih odnosa“.

Saša Magazinović - PR / Haber.ba

Magazinović je istakao da stvari treba nazivati pravim imenom i iznio svoje mišljenje da je Bosna i Hercegovina danas pod jednom vrstom agresije iz susjedstva. Naravno, naglasio je, ne radi se o oružanoj agresiji, ali je jasno da se umjesto oružja koriste ekonomija, politika, pravosuđe, administracija i diplomatija, te dodao da je Bosna i Hercegovina veoma opterećena uticajem i susjednih država i svjetskih sila čiji se interesi prelamaju na području Zapadnog Balkana.

Govoreći o uticaju Srbije i Hrvatske u Bosni i Hercegovini Magazinović je istakao da su ove dvije susjedne države direktni akteri političkog života u Bosni i Hercegovini što nije ilustracija dobrosusjedskih odnosa i poštovanja, te da bi najveća pomoć od susjeda bila da prestanu „pomagati“. U svom izlaganju je rekao da razumije da predsjednici Vučić i Milanović miješajući se u političke odnose i procese unutar BiH pokušavaju pojačati svoju važnost u međunarodnim krugovima, ali da to Bosni i Hercegovini ne donosi ništa dobro.

Magazinović je istakao da su zapadni partneri Bosne i Hercegovine, prije svega EU i SAD suodgovorni za jak uticaj Rusije, Turske i Kine jer su u jednom periodu potpuno zanemarili BiH i otvorili prostor drugima da jačaju svoje prisustvo.

Odgovarajući na pitanje u uticaju Turske u BiH, Magazinović je rekao da je Turska značajno prisutna u regiji, ali da vlada pogrešno mišljenje da je ova država jedan od najvećih investitora u BiH. Slikovito predstavljajući prisustvo Turske u regiji Magazinović je rekao da ova zemlja Bosni i Hercegovini „šalje zastave“, a Srbiji investicije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh