Politika

Saopćenje Mirsada Hadžikadića – Pripremanje etnički homogene teritorije za otcjepljenje

Saopćenje Mirsada Hadžikadića…

Mirsad Hadžikadić - PR / Haber.ba

Nedavno glasanje delegata HDZ-a i SNSD-a u Domu naroda u vezi uvrštavanja na dnevni red zaključka o uspostavljanju ustavne ravnopravnosti srpskog naroda, srpskog i bosanskog jezika i ćiriličnog pisma u ustavima kantona u Federaciji BiH još jednom nam je pokazalo da je borba za interese etničkih grupa od strane vladajućih etno – klerikalnih političkih stranaka samo višegodišnja manipulacija koja za cilj ima prikrivanje njihovih stvarnih namjera – kreiranje etnički homogene teritorije koja bi se eventualno mogla otcijepiti od Bosne i Hercegovine.

Nije ovo prvi slučaj koji dokazuje ovu tvrdnju. Činjenica je da je stanje Hrvata u Posavini zanemareno od strane HDZ – a, stranke koja sebe deklariše kao legitimnog predstavnika hrvatskog naroda. Nedavno smo imali priliku čuti i izjavu gradonačelnika Istočnog Sarajeva, kojom takozvane „Federalne Srbe“ stavlja u drugačiji položaj u odnosu na Srbe u Republici Srpskoj. Povratnici u entitetu Republika Srpska su potpuno iznevjereni i prepušteni sami sebi, prije svega od strane SDA, stranke koja tvrdi da štiti interese bošnjačkog naroda i da je probosanski opredijeljena. S druge strane, ova tzv. „probosanska“ stranka se odrekla Srba koji žive u FBiH, ali i svih „nebošnjaka“ koji ovu državu smatraju svojom. Osobe iz sva tri etnička korpusa koje se suprostave vladajućem nametnutom načinu razmišljanja, proglašavaju se izdajicama i lažnim pripadnicima tog naroda.

Po čemu se Hrvati u Posavini razlikuju od Hrvata čije interese zaista štiti HDZ, Srbi u Republici Srpskoj od tzv. „Federalnih Srba“ ili Bošnjaci u Federaciji Bosne i Hercegovine od Bošnjaka povratnika u Republici Srpskoj? Pod izgovorom interesa konstitutivnih naroda i njihovih legitimnih predstavnika vrše se pripreme za trajnu podjelu države od strane etno – klerikalnih stranaka. Takvo djelovanje ide u prilog ostvarenju nacionalnih programa naših susjeda od kojih nikada nisu odustali, a to je pripajanje dijelova Bosne i Hercegovine njihovim državama. Zato, vrijeme je da shvatimo da je naša sudbina u našim rukama. Svi mi koji ovu državu smatramo svojom i želimo joj dobro, bez obzira da li smo Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili Ostali, moramo uraditi sve da integrišemo sve njene građane u društvene i političke procese i da obezbijedimo učešće svih etničkih skupina, bez obzira da li su na određenom teritoriju manjina ili većina, u kreiranju bolje budućnosti Bosne i Hercegovine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh