Politika

Izjava predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića: “NATO put je neupitan, provedba Programa reformi mora biti ubrzana”

Navikli smo se mi u Bosni i Hercegovini na podcjenjivački odnos, nametanje tutorstva, pa i otvorene aspiracije prema našoj zemlji.

Nermin Nikšić - Oslobodjenje.ba

Tome često i sami doprinosimo podaničkim odnosom i nedostatkom samopoštovanja prisutnog, nažalost, kod većeg broja političkih subjekata i njihovih vođa. Istorija nas uči kako vanjske prijetnje Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu nikada nisu rezultirale ničim dobrim po one koji su ih iznosili, a pogotovo po one koji su ih pokušali realizirati.

Što se Rusije tiče, pozivamo ovu državu na saradnju na svim poljima, a naročito ekonomije, energetike i zdravstva. Jedini izuzetak je vojna saradnja. Što se tiče vojne saradnje, Bosna i Hercegovina se po tom pitanju već opredijelila. Naše odbrambeno usmjerenje i put u NATO nije neprijateljski čin prema bilo kome, pa ni prema Rusiji. U svim demokratskim zemljama zna se gdje se i kako donose ključne strateške odluke. Ni u Rusiji ne postoji konsenzus građana oko svih strateških pitanja i odluka. Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini bi trebala to znati. Zato smatram da je ključni trenutak da Bosna i Hercegovina i oni činitelji pravnog poretka koji se smatraju državotvornim pokažu odlučnost u pokazivanju da naša država ne može biti zastrašena i pokolebana na svom putu prema NATO-u i Evropskoj uniji.

Tražim od Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine da izvijeste državni Parlament o realizaciji Programa reformi usvojenog 2019. godine, za koji je rečeno da nas vodi ka pristupanju NATO-u. Koliko se sjećam, u programu je navedeno da će Bosna i Hercegovina do 2023. godine bataljonsku grupu lake pješadije staviti na raspolaganje za NATO operacije. Na pola smo puta do tog roka.

Očekujem da Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine kaže dokle smo došli sa realizacijom ove obaveze, te da se aktivnosti u tom smjeru dodatno ubrzaju. Svakako da javnost zaslužuje znati dokle se došlo sa realizacijom mjera ostvarenja interoperabilnosti i usaglašavanja standarda i procedura u OS BiH sa utvrđenim standardima i procedurama NATO-a, što je također jedna od preuzetih obaveza. Vrijeme je da državne institucije pokažu ozbiljnost i posvećenost pristupanju NATO-u djelima, a ne samo riječima, što je zakonska obaveza Bosne i Hercegovine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh