Politika

OHR se oglasio nakon što je Narodna skupština RS usvojila 10 zaključaka

Za predložene zaključke glasalo je 49 poslanika, a jedan je bio protiv. Od opozicionih poslanika, u sali je bio samo Nebojša Vukanović

“Narodna skupština RS može održavati sjednice o svakom pitanju za koje smatra da je to potrebno”, saopćeno je danas iz OHR-a.

“Međutim, o zatvaranju OHR-a odlučuje Upravni odbor Vijeća za provedbu mira”, stoji u istom saopćenju.

Kako je navedeno iz OHR-a Upravni odbor je je definisao preduslov za zatvaranje OHR-a, a to je da organi vlasti provedu Program 5 + 2 (između ostalog potrebna je “pozitivna procjena situacije u BiH”).

”Pored toga, ovlaštenja visokog predstavnika ne proističu samo iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego i iz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Prema tome, ovlaštenja visokog predstavnika proizlaze iz međunarodnog prava i ne podliježu preispitivanju od strane bosanskohercegovačkih organa vlasti, uključujući i Narodnu skupštinu Republike Srpske”, saopćeno je iz OHR-a.

Podsjećamo, Narodna skupština RS usvojila je danas u Banjaluci 10 zaključaka u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Za predložene zaključke glasalo je 49 poslanika, a jedan je bio protiv. Od opozicionih poslanika, u sali je bio samo Nebojša Vukanović.

Klubovi poslanika SNSD-a, Demosa, SP, NDP-NPS i US utvrdili su spomenute zaključke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh