Politika

HDZ u Stocu preglasao Bošnjake pri izboru predsjednika OV

Saopćenje za javnost Kluba Bošnjaka u Općinskom vijeću Stolac.

Stolac - Faktor

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Stolac, između ostalog, biralo se rukovodstvo, predsjednik i potpredsjednik Vijeća.

– Poznavajući politiku vladajućeg HDZ-a nije nas posebno iznenadilo da su vijećnici koji dolaze iz političkih stranaka hrvatskog političkog bloka, zajedno s vijećnikom SNSD-a, preglasavanjem vijećnika Bošnjaka, usvojili odluku da se Bošnjak ne imenuje za predsjednika Općinskog vijeća, već da rukovođenje Vijećem obavlja potpredsjednik Vijeća koji dolazi iz reda hrvatskog naroda.

– Prije svega, ovdje naglašavamo da suprotno uobičajenoj političkoj praksi kad se radi o ovako važnom pitanju, prethodno dogovaraju ili da se pokušaju dogovoriti, političke stranke ili predstavnici naroda koji participiraju u Općinskom vijeću, takvih dogovora, niti bilo kakvih razgovora, nije bilo. Politički predstavnici Bošnjaka, svjesni važnosti dijaloga, a posebno kada se radi o ovakvim pitanjima, su pokušali uspostaviti komunikaciju s političkim predstavnicima HDZ-ove vlasti, ali, nažalost, nikakvog odgovora nije bilo.
Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća, vijećnici Bošnjaci su predložili svog kandidata, Bošnjaka, na tu značajnu funkciju.

– Argumenti za takav prijedlog bili su višestruki. Prije svega, Ustavom Federacije BiH utvrđeno je da predsjednik Općinskog vijeća u višenacionalnim općinama kakva je i općina Stolac, mora biti iz reda drugog konstitutivnog naroda u odnosu na onaj iz koga je izabran načelnik općine. Osim toga, naš snažan argument za takav zahtjev je i činjenica da Bošnjaci Stoca po posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine u strukturi stanovništva čine 41% od ukupnog broja stanovnika općine. U kontekstu navedenog argumenta koji se odnosi na sadašnju nacionalnu strukturu stanovništva, koja u svojoj osnovi preko izbornog procesa skoro u potpunosti determiniše sadašnju nacionalnu strukturu kako izvršne, tako i zakonodavne vlasti u općini Stolac, ističemo i uzrok takvog stanja, a što je, naravno nasilni i organizovani poduhvat iz proteklog rata s osnovnom odrednicom etničkog čišćenja Bošnjaka i doseljavanjem preko 3.000 Hrvata iz Srednje Bosne na teritoriju općine Stolac.

– Međutim, vladajući HDZ ni takve argumente ne uvažava. Njima Ustav F BiH nije temelj pravnog poretka ove države. HDZ-u općine Stolac nije dovoljno ono što su uradili Bošnjacima, svojim komšijama, u proteklom ratu, već i sada, u mirnodopskim uvjetima, nastavljaju s politikom koja se temelji na neuvažavanju i diskriminaciji Bošnjaka koristeći svoju, nasilno stvorenu brojčanu prednost u strukturi stanovnika općine kao osnovu i instrument u izbornom procesu.
Mi politički predstavnici Bošnjaka u Općinskom vijeću Stolac ćemo u narednom periodu iskoristiti sve raspoložive zakonske mehanizme kako bismo osporili ovako nezakonito donesenu odluku Općinskog vijeća Stolac i iste pozvati na odgovornost. Isto tako, obavijestit ćemo sve nadležne institucije, Kancelariju Visokog predstavnika u BiH, Misiju OSCE-a u BiH, Predsjednika Federacije BiH, Parlament Federacije BiH i ostale institucije o ovakvim postupcima općinskih vlasti i vladajućeg HDZ-a.

– Koristimo priliku da još jednom naglasimo da ćemo mi, politički predstavnici Bošnjaka u Općinskom vijeću Stolac, nastaviti s političkom borbom s krajnjim ciljem uspostavljanja ravnopravnih, na zakonu utemeljenih pariteta učešća u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u općini Stolac, te u tom smislu ravnopravnosti u raspodjeli općinskih budžetskih sredstava, zapošljavanju i slično.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh