Politika

Dodik: Hajku na Tegeltiju vrši OSA

Rekao je da su za ovakvo pravosuđe krivi i predstavnici međunarodne zajednice

Milorad Dodik - PR / Haber.ba

Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je danas na konferenciji za medije, govoreći o stanju u pravosuđu i najavi ostavke Milana Tegeltija na čelu VSTV-a da je SNSD za promijenu praovosuđa, ali po Ustavu i da nije za bilo kakve Anti- Tegeltija zakone koji se najavlju.

Rekao je da su za ovakvo pravosuđe krivi i predstavnici međunarodne zajednice i da se ovakav pravosudni sistem ne zasniva na ustavu.

Ukoliko se ide na rušenje RS, onda mi nećemo ostati u takvoj BiH – rekao je Dodik.

Rekao je da hajku na Milana Tegeltiju vrši OSA-a a da to podržavaju stranci i pojedini ambasadori. Dodao je da ni on nije za ovakav VSTV-e, ali da nije za progon kadrova iz RS-a. Lider SNSD-a je rekao da je ranije bilo govora kako je pravosuđe izmaklo iz ruku SDA i da ona sada njima treba biti vraćeno.

Istakao je da će SNSD će predložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske da pokrene inicijativu kojom bi se od visokog predstavnika u BiH zatražilo da dostavi izvještaj o svom radu u pisanom obliku.

Dodik je rekao da će takva inicijativa biti upućena i Srbiji i Hrvatskoj, odnosno njihovim skupštinama, kako bi ove dvije države, kao potpisnice Dejtonskog sporazuma, dobile izvještaj o radu visokog predstavnika.

On je istakao da će predstavnici SNDS-a u FBiH zatražiti od Federacije da isto učini.

Istakao je da Izvršni odbor SNSD-a razmatrao i osiguravanje finansijske stabilnosti RS vezani za aktivnosti sa MMF-om.

– Smatramo da ono što MMF nudi u ovom trenutku treba odbaciti i da ne treba prihvatit, imajući u vidu trenutnu situaciju u BiH. Taj prijedlog MMF-a zloupotrebljava posljedice pandemije i pokušava da nametne određene političke aranžmane. Zato smo mi danas rekli da u okviri razgovora koje vlada ima sa MMF-om treba da se nastave, ali da se odbace zahtjevi da se mijenja Ustavna pozivcija RS i da se odbaci- reko je Dodik,piše Avaz.

Nismo spremni ni za kakvu nadležnost da prenesemo zbog kredita MMF-a. Nama je važnija RS-a. Ne damo naše nadležnosti i nećemo je dati. Nećemo dati ni vlast opoziciji – rekao je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh