Politika

Čović se nada: Izmjene Izbornog zakona BiH u prvih šest mjeseci 2021.

U Mostaru je održan sastanak delegacija HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske u Mostaru, uoči predstjećih izbora u ovom gradu.

Sastanak delegacija HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske u Mostaru - Haber.ba

Delegaciju HDZ-a Hrvatske činili su ministrica regionalnog razvoja Nataša Tomišak i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić-Radman, a u ime domaćina zahvalio im je lider bosanskohercegovačkog HDZ-a Dragan Čović. Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik HDZ-a BiH dotakao se nedavnih izjava povodom 25. godišnjice Daytona, kao i eventualnih izmjena Izbornog zakona BiH.

Tragamo za oblikovanjem Ustava na tragu prelaska iz daytonske u evropsku fazu. Nemamo u ovom trenutku dovoljno kvaliteta u parlamentarnoj raspravi, a podsjećam i kako nam je za promjene potrebna dvotrećinska većina. Optimističan sam i vjerujem da ćemo u prvoj polovini naredne godine imati izmjene Izbornog zakona BiH, koje će garantirati legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda, rekao je Čović.

Grlić-Radman je pozdravio napore po pitanju privredne i prekogranične saradnju dviju država, napominjući kako česti dolasci hrvatskih zvaničnika u BiH potvrđuju potpunu posvećenost Hrvatima u BiH i Bosni i Hercegovini uopće.

Pozdravili smo dogovor lidera bošnjačkog i hrvatskog naroda iz juna, uz nadu da će se nakon Mostara posljedično izmjeniti i Izborni zakon BiH. To je nužno za ravnopravnost svih naroda. I to je duh i slovo Daytona. BiH bi u tom slučaju postala prosperitetna i funkcionalna država, što Hrvatska snažno podržava. Posebno ovdje mislim na članstvo u NATO-u. Građani ove zemlje zaslužuju razvitak, naveo je Grlić-Radman.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh