Politika

Čović: “Mostar je stolni grad u kojemu su stožerne institucije”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za medije dan nakon lokalnih izbora u BiH istakao je da je kampanja zbog pandemije protekla u posebnim okolnostima, iskazavši veliko zadovoljstvo što je izborni dan protekao bez i najmanjeg incidenta.

Dragan Čović - Haber.ba

Zadovoljan je i rezultatom, jer je HDZ u odnosu na prethodni ciklus u svim sredinama u kojima su ranije imali vlast, to i ovog puta potvrdio.

To je znak i da su načelnici odnosno naši vijećnici radili dobro u proteklom mandatu, rekao je Čović, kazavši i kako je očigledno prepoznat projekat stožerne stranke Hrvata u BiH i sve ono za što su se dosad zalagali.

Slijedi analitika u narednim danima, a onda se okrećemo izborima u Mostaru. Želimo i ovdje okončati proces na isti način, dodao je.

Na novinarsko pitanje može li se u Mostaru za mjesec dogoditi isto što i jučer u Banjoj Luci i Sarajevu, odgovorio je kako se ova tri grada kada je riječ o izborima ne mogu povezivati.

U Mostaru je slika drugačija. Ovaj grad je jedina multietnička sredina u punini te riječi. Mostar je specifičan i često ga volim nazvati stolnim gradom jer su sve stožerne ustanove Hrvata ovdje. Za Bošnjake su te institucije u Sarajevu, a za Srbe u Banjoj Luci. Za Mostar postoje i drugačija izborna pravila. Ovdje imamo sedam skupina, dakle osim gradske liste i šest gradskih područja, minimalne i maksimalne kvote, kao i izbor gradonačelnika u Gradskom vijeću, napominje Čović.

Prokomentarisao je i na nedavne najave da bi se o izmjenama Izbornog zakona BiH moglo nastaviti pregovarati nakon lokalnih izbora.

Već 17. septembra trebali smo nastaviti… Sjeli smo, popili kafu i sve otad stoji. To govori o ozbiljnosti ili neozbiljnosti ovog procesa, rekao je Čović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh