Politika

Nakon sastanka u Zagrebu / HDZ BiH: “Kontinuirani razgovori ubrzat će rješavanje ‘hrvatskog pitanja'”

Trojica dužnosnika otvorila su širi spektar tema koje su aktualne posljednjih dana u javnom i političkom prostoru te kako bi otvoreno razgovarali o ključnim prioritetima vezanim za evropski put Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju za javnost.

HDZ BiH - Visoko.co.ba

Na sastanku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s čelnicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem ponovljen je jedinstven stav kako se radi o susjednim zemljama koje moraju imati redovite sastanke na najvišim razinama uz otvorenu komunikaciju s političkim predstavnicima sva tri konstitutivna naroda kako bi se suradnja dodatno proširila, ali i izbjegle eventualne dvosmislene poruke koje se često u javnosti zlonamjerno percipiraju i imputiraju.

Susreti na najvišim razinama moraju poslužiti kao izvrstan primjer međusobnog unutarnjeg uvažavanja u Bosni i Hercegovini te zajedničkih državnih razgovora sa susjednim zemljama kao što je Republika Hrvatska. Ujedno, takav pristup je praktična potvrda da Republika Hrvatska poštuje ustavni poredak Bosne i Hercegovine utemeljen na ustavnoj odrednici jednakopravnosti tri konstitutivna naroda“, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Dodaje se kako je stabilnost Bosne i Hercegovine, uvjetovana punim poštivanjem ustavnog poretka i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, ključna pretpostavka za njenu prosperitetnu evropsku budućnost, sukladno preporukama Evropske komisije i EU parlamenta.

To dalje upućuje, navode iz HDZ-a BiH, na nužnost implementacije relevantnih odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava kako bi se osigurale ključne reforme u pogledu zaštite načela demokratskog predstavljanja i konstitutivnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini te ljudskih prava svih njenih građana.

Na sastanku u Zagrebu ocijenjeno je da provedba dogovora oko održavanja lokalnih izbora u Gradu Mostaru, koje su EU institucije postavile kao ključan prioritet, predstavlja ohrabrujući iskorak i jasan pokazatelj koliko je kompromis važan za razvoj demokratije u društvu utemeljene na načelima vladavine prava i ljudskih prava.

Potpisana dva sporazuma između legitimnih političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka sažimaju sveukupne odnose na razini Federacije BiH, pa kao takvi predstavljaju priliku i motiv za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa kroz realizaciju dogovora o izmjenama Izbornoga zakona kojima bi se zaštitila konstitutivnost i puna jednakopravnost sva tri naroda.

Na sastanku je izdvojen problematičan politički i javni diskurs iz Stranke demokratske akcije (SDA) oko unitarnog i građanskog uređenja Bosne i Hercegovine koji je u suprotnosti s Ustavom BiH kao ključnog Aneksa 4. te sve istaknutije poruke kako će se ‘slučaj Komšić’ nastaviti institucionalno prakticirati i spustiti na druge razine vlasti kao svojevrsna prijetnja Hrvatima kao konstitutivnom narodu“, navode iz HDZ-a BiH.

Također, na sastanku je istaknuto kao apsolutno neprihvatljivo Hrvate nazivati “manjinom” i izbjegavanje političkog dogovora SDA o izboru legitimnih predstavnika kako nalaže Ustav BiH koji je nužno regulirati kroz trenutno neustavni Izborni zakon BiH. Narativ kojim se vodi aktuelna bošnjačka politika već je viđen kroz neuspjeli projekt u komunističkoj SFRJ i potezima tadašnjeg političkog vodstva Srba i Beograda, poručili su iz HDZ-a BiH.

U takvim okolnostima legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS) nije ostavljeno previše mogućnosti jer sagovornici za te teme uporno odbijaju razgovore kojim se trebaju riješiti ključne prepreke za funkcioniranje države, njenih institucija i bilo kakav iskorak u kontekstu EU integracija.

Izbjegavanje saradnje s legitimnim predstavnicima Srba, bez obzira ko to bio, je kontraproduktivno za sveukupne odnose i stvaranje polarizacije koja podriva ustavni poredak, smatraju u HDZ-u BiH.

U susret 25. obljetnici potpisivanja Daytonskog – pariškog mirovnog sporazuma današnji sastanak poslužio je kao prigoda za svojevrsni rezime njegovih postignuća, ali i identifikacije ključnih zapreka koje koče napredak BiH na putu ka EU.

Trojica dužnosnika otvorila su širi spektar tema koje su aktualne posljednjih dana u javnom i političkom prostoru te kako bi otvoreno razgovarali o ključnim prioritetima vezanim za evropski put Bosne i Hercegovine, stoji na kraju priopćenja za javnost, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh