Politika

Selmo Cikotić imenovan za ministra sigurnosti BiH

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zastupnici su potvrdili imenovanje Selme Cikotića (SDA) na mjesto ministra sigurnosti BiH.

Selmo Cikotić - Fena

Od 33 prisutna zastupnika njih 18 glasalo je “za“, protiv je bilo 13 i dva suzdržana (opća i entitetska većina).

Cikotić je odmah po potvrđivanju imenovanja položio svečanu zakletvu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) predstavio je zastupnicima Cikotićevu biografiju, te kazao da je od zastupnika Nikole Lovrinovića (HDZ) dobio jedan akt vezan za Cikotića i da će ukoliko dođe u zavničnoj formi i protkolisan uputiti ga CIK BiH i SIPA-i na provjeru.

Očekivano, zastupnici HDZ-a tokom rasprave vršili su pritisak na Tegeltiju da ko predlagač povuče sa dnevnog reda imenovanje Cikotića, kojeg vežu za istragu o ratnim zločinima nad Hrvatima Bugojna, i na kraju su glasali protiv.

Opozicija iz RS-a iskoristila je priliku da na ovoj tački dnevnog reda kritizira SNSD, koji je odjednom promijenio “stav o Cikotiću”.

Lovrinović je poručio da će biti protiv, “jer ne mogu preći preko ratnog zločina”.

– Tražimo od SDA da predloži drugo ime, te od predsjedavajućeg Tegeltije da povuče ovu tačku dok ne provjeri navode. Kako mislite da kolege hrvatski ministri iz Vijeća ministara sarađuju, nema šansi da podržimo bilo šta što on predloži. Zašto sada tužilac šalje obavijesti oštećenima u postupku dokazivanja ratnog zločina nad Hrvatima Bugojna, za što se veže Cikotićevo ime. Nismo bili ni protiv jednog prijedloga SDA, ali protiv ovog jesmo – istakao je Lovrinović.

Zastupnik Adil Osmanović (SDA) poručio je da je danas potrebno potvrditi imenovanje ministra sigurnosti BiH zbog migrantske krize.

– SDA je sa posebnom pažnjom pristupila odabiru kandidata za ministra sigurnosti BiH. Ponudili smo najbolje rješenje koje SDA u ovom trenutku ima za ovaj resor. Iz biografije ste vidjeli o kakvoj se osobi radi. Gdje god je bio pozicioniran svoj posao je radio odgovorno i u skladu sa propisima. Začuđen sam nervoznim nastupom kolege Lovrinovića, koji je jučer podržao dnevni red na kojem je imenovanje Selme Cikotića – istakao je Osmanović.

On je poručio “u ime Cikotića da ukoliko bi se nešto i dokazalo vezano za zločine nad Hrvatima Bugojna, uvijek je spreman da podnese odgovornost ono što nadležni pravosudni organi donesu”.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Borjana Krišto (HDZ) istakala je da je s područja Bugojna protjerano 15.000 Hrvata, te veliki broj zarobljenih i vojnika i civila.

– Članovi porodica nestalih Hrvata u Bugojno čekaju ekshumaciju na lokalitetu Rostovo. Bugojanski Hrvati su upozoravali da su nestali posljednji put i viđeni na toj lokaciji. Kada iznesete ovakve činjenice, ne možete da ne budete emotivni. Ne možete ne reći da imenovanje Cikotića na poziciju ministra sigurnosti je dosipanje soli na rane Hrvata. Imenovanje Cikotića na ovako odgovornu dužnost je za nas neprihvatljivo – poručila je Krišto.

PDP-ov zastupnik Branislav Borenović poručio je da Cikotić neće imati podršku zastupnika opozicije (SDS- PDP) koji dolaze entiteta Republika Srpska, te kritikovao SNSD koji je “prvo govorio o tome da je Cikotić sporan zbog negativnog pisanja o srpskog narodu, a sada nema ništa protiv imenovanja za ministra sigurnosti BiH”.

SNSD-ova zastupnica Sanja Vulić zamolila je Borenovića da ne govori u ime SNSD-a.

– Nije član našeg kluba i ne treba nam portparol. Vrlo smo jasni, nismo nikada uvjetovali bilo koga, a kako ćemo glasati vidjet ćete. Mi smo uvijek korektan koalicioni partner – naglasila je Vulić, prenosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh