Politika

Bakir Izetbegović: “Ne bih preporučio HDZ-u da odstrane SDA iz vlasti”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović smatra da je došlo krajnje vrijeme da se formira snovi saziv Federalne vlade i kompletnog federalnog nivoa.

Bakir Izetbegović - Screenshot

Ko će biti dio te Vlade to treba dogovarati. Ne znam zašto se Savez za bolju budućnost (SBB) već sada odriče toga, mi smo imali i problema u saradnji, ali u principu dobru saradnju i u prethodnom mandatu, tako da za mene to pitanje ostaje otvoreno – kazao je Izetbegović te dodao da SBB ima pravo na svoje kalkulacije i odluke.

Naglasio je da će SDA uvijek pokušavati da nanovo učini stvari stabilnom, da se naprave stabilne koalicije te da je SBB dobrodošao.

Izetbegović smatra da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine funkcionira te bez njih ne bi imali ovaj rezultat u oblasti ekonomije.

Oko 76 posto BDP-a se prikuplja u FBiH, a 22 posto u RS-u. To je skoro 2:1 po glavi stanovnika. Oko 80 posto goriva se troši u FBiH, što je direktno povezano s ekonomijom. Oko 90 posto turističkih posjeta je u FBiH. Ne možete imati te rezultate bez dobre vlade i dobrog premijera, bez obzira na trenutačne krize i afere – kazao je Izetbegović.

Kako je dodao trenutna situacija rezultat je dobrog petogodišnjeg rada zajedno sa SBB-om i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH.

Govoreći o narednim pregovorima oko formiranja novog saziva Vlade FBiH, Izetbegović je kazao da je “zapelo već godinu i po” te da su se pomalo umorili i prestali da traže potpuno logičnu stvar od HDZ-a koji je to i zaustavio.

Pomalo smo zaboravili kako je sve to počelo, ali mislim da je krajnje vrijeme. Davno je neko kazao da do nove vlade nećemo doći prije lokalnih izbora i nisam vjerovao da ćemo dotle doći, ali izgleda, nažalost da je to tako – istakao je Izetbegović, naglašavajući da ne mogu natjerati HDZ na nešto na šta ih zakon i ustav obavezuje.

Na pitanje da je moguća koalicija SBB, HDZ i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Izetbegović je kazao da je ta mogućnost samo teorijska, te da SDPBiH to nikako ne bi trebalo.

To je njihova stvar, ali im to ne bih preporučio. Što se tiče HDZ-a, još manje bi im preporučio da odstrani SDA iz vlasti, jer onda se može desiti da SDA može odstraniti HDZ iz vlasti. Takva borba im ne treba – poručio je.

Na pitanje o razgovorima o imenovanju novog ministra sigurnosti BiH, Izetbegović je kazao da će Kadrovska komisija SDA zasjedati već ove sedmice te da imaju nekoliko prijedloga za novog ministra kloji su kvalitetni i iskusnu ljudi, nakon što je Fahrudin Radončić lider SBB-a podnio ostavku na to mjesto.

Novinare je zanimalo da li u tom smislu očekuje blokadu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovog predsjednika Milorada Dodika, Izetbegović je naveo da očekuje blokadu SNSD-a u svemu, ali morat će doći do imenovanja ministra kao i direktora nekih drugih agencija i institucija.

Očekujemo da SNSD sjedne s nama da se dogovorimo oko tih važnih 30 pozicija među njima je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) i druge – naglasio je Izetbegović.

SDA i dalje čeka na to, kaže Izetbegović, jer nisu u mogućnosti natjerati predstavnike SNSD-a da to učine, a SNSD u isto vrijeme mimo tog dogovora pokušava staviti na sjednicu Vijeća ministara BiH ono za što je zainteresirana samo SNSD-ova strana.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se na današnjoj redovnoj sjednici Savjeta načelnika općina – kandidata SDA na kojoj se razmatrala aktuelna politička situacija i mjere za prevazilaženje problema koji se tiču pandemijom koronavirusa i priprema za predstojeće lokalne izbore.

On je najavio da bi kandidati za načelnike općina trebali biti uglavnom sadašnji načelnici koji su se afirmirali u narodu te ne očekuje u tome važnih promjena osim u slučajevima gdje su neki od njih zahtijevali da se to promijeni.

Najavio je i da bi SDA već u narednih petnaestak dana trebala izaći s imenima načelnika, ali s nadom da će do lokalnih izbora ove godine i doći jer prema porukama SNSD-a i HDZ-a, kaže Izetbegović, teško će doći do održavanja lokalnih izbora ove godine.

Na kraju se osvrnuo i na načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića (SDA) kazavši da je on sjajan načelnik razgovaralo se i o tome da on predvodi Vladu Kantona Sarajevo, no odlučeno je za drugog kandidata.

Kada je u pitanju operativna vlast mislim da je on veoma dobar za bilo koju poziciju jer ima nesporne rezultate zbog čega ne vidim razloga da se kalkulira s bilo čime – zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh