Politika

Izetbegović: “Fadil napravio jednu grešku, ovo je udar na Bošnjake! SDA će pobijediti na izborima!”

“Poznajem veoma dobro gosp. Novalića, zato sam se od početka stavio na njegovu stranu”

Bakir Izetbegović - Federalna.ba

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, gostovao je u Dnevniku “D” “Federalne televizije“, te je dao svoj komentar na odluku Suda BiH da na slobodu pusti Fadila Novalića.

“Poznajem veoma dobro gosp. Novalića, zato sam se od početka stavio na njegovu stranu. Čovjek koji bi se upostio u korupciju ne bi se ponašao kao on, ne bi dočekivao respiratore”, rekao je Izetbegović.

“Napravio je samo jednu grešku, trebao je da pita je li to zaista tako dobar respirator i to je sve”, dodaje Izetbegović.

Na pitanje da li je ovo politički montiran proces, Izetbegović kaže:

“Mislim da jeste, očigledno je da Tužilaštvo stoji iza ovog montiranog procesa. Ovo će sve ispuhati kao balon, gosp. Novalić će dokazati da on apsolutno nije umiješan u bilo kakvu korupciju. Ovo je očigledan udar na gosp. Novalića i bošnjačku strukturu vlasti”, kazao je Izetbegović za “Federalnu televiziju“.

“Četiri puta više procesa u Federaciji BiH je otvoreno za vrijeme mandata tužiteljice Gordane Tadić, mislim da je onda svima sve jasno”

Kada je u pitanju sigurnost tužiteljice Gordane Tadić, Izetbegović je bio jasan:

“Sigurnost gospođe Tadić nije upitna, jer Bošnjaci su jedan benigan narod koji je navikao da ih se ovako tretira” zaključuje Izetbegović te dodaje:

“Gospođa Tadić je veoma lična, medijski se prepucavala sa Draganom Mektićem i na kraju mu svezala tužbu. Evidentno je da ona ugađa SNSD-u i HDZ-u, pogledajte samo brojke i odnos prema Bošnjacima, naprimjer prema generalu Drekoviću” kaže Bakir Izetbegović, te dodaje da je ovaj proces zapravo državni udar.

Na pitanje o tome šta bi se desilo kada bi se Novalić “skinuo” sa mjesta premijera Federacije BiH, Izetbegović kaže:

“Kada bi Novalić bio uklonjen, ostao bi jedan nacionalno izbalansiran vrh Federacije BiH, sa samo 1 predstavnikom Bošnjaka na 5 ili 6 pozicija, dakle ostali bi samo predstavnici HDZ-a”

“Mislim da će gosp. Novalić vjerovatno moći obnašati funkciju premijera, ne mislim da će ići do toga da mu se zabrani rad na toj funkciji”, dodaje Izetbegović.

Također, Izetbegović je i komentarisao nedavnu izjavu Fahrudina Radončića, o tome kako je bošnjački faktor dovoljno jak da ne dozvoli HDZ-u da preuzme vlast u Federaciji.

“Gosp. Radončić je upravu, bošnjački faktor jeste dovoljno jak da ne dozvoli HDZ-u da preuzme vlast u Federaciji. U prošlosti smo imali problema, bila je jedna kriza u odnosima između SDA i SBB, ali danas je naša saradnja na zadovoljavajućem nivou” kaže Izetbegović.

“HDZ ima strah od bošnjačke nadmoći nad njima, u političkom smislu. Njihov korpus se smanjuje i oni imaju taj strah bošnjačke dominacije, i upravo je HDZ krivac zašto se još uvijek nije formirala Federalna vlada”, dodaje Izetbegović.

Na pitanje o imenovanju sudija Ustavnog suda, Izetbegović kaže:

“I to je odluka koju koči HDZ, kao i odluku o raspodjeli sredstava MMF-a. To su sve njihovi hirovi”, kaže Izetbegović, prenosi Oslobođenje.

Na pitanje o izborima, Izetbegović je kategoričan.

“Izbori se moraju održati do datuma koji je određen u novembru. Apsolutno moramo naći novčana sredstva za taj proces. HDZ to sigurno neće tako lako dopustiti, njima odgovara “Mostarizacija” Bosne i Hercegovine”, kaže Izetbegović.

“SDA će pobijediti i na ovim izborima, i na onim za dvije, četiri ili šest godina”, samouvjeren je Bakir Izetbegović.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh