Politika

Dragan Čović: “Predstavnici hrvatskog naroda ostaju posvećeni evropskom putu”

U svom obraćanju istaknuo je kako je Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine radila predano na evropskom putu BiH..

Dragan Čović - Vijesti.ba

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sudjelovao je danas na videokonferenciji Europske pučke stranke (EPP) s liderima Europske unije i zapadnog Balkana na kojoj se razgovaralo o temi evropskih integracija zemalja u regiji, kao i o zajedničkom odgovoru na pandemiju koronavirusa.

Čović se tom prilikom obratio prisutnim dužnosnicima govoreći o evropskoj BiH, izborima i izbornom zakonu, Središnjem izbornom povjerenstvu i neregularnostima u radu, te o odgovoru na koronavirus, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

U svom obraćanju istaknuo je kako je Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine radila predano na evropskom putu BiH, utjelovljujući viziju demokratske, razvijene i moderne države te da je važan dio te vizije jednakost i povjerenje među konstitutivnim narodima.

“Mi, legitimno i demokratski izabrani predstavnici Hrvata kao konstitutivnog naroda, ostajemo u potpunosti posvećeni europskom putu, blisko radeći s izaslanstvom Evropske unije u BiH na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta istaknutih u Mišljenju Europske komisije prethodne godine.

Naš cjelokupan napredak ispašta zajedno s europskom perspektivom pod teretom protuustavnih izbornih odredbi koje dozvoljavaju izbor onih koji ne predstavljaju Hrvate koji su konstitutivan narod. Sa stajališta općih principa demokracije, ustavne i pravedne izmjene izbornog zakona su prioritet”, naglasio je Čović.

Upozorio je i na neregularnosti u Središnjem izbornom povjerenstvu, koje, kako je kazao, dalje prijeti narušavanju i ugrozi izbornog procesa.

“Institucija, čiji je zadatak promatrati i štititi jedno od najbitnijih aspekata demokracije i demokratskih izbora, ne uspijeva biti nezavisno tijelo i nalazi se u velikoj opasnosti da iznevjeri svoju misiju i ljude Bosne i Hercegovine”, ocijenio je Čović.

Kazao je kako je u BiH borba s koronavirusom danas pod kontrolom te da se ta bitka polako pobjeđuje zahvaljujući solidarnosti i pomoći koju ta zemlja dobiva od Evropske unije.

“Usprkos brojnim izazovima s kojima smo suočeni, mi, predstavnici hrvatskoga naroda, ostajemo čvrsto i u potpunosti predani našim evropskim partnerima i evropskom snu, nadajući se da ćemo u ovoj godini steći kandidatski status za BiH.

Važno je da podržavate afirmaciju evropskih političkih vrijednosti u BiH, kao i federalni princip dubokog poštovanja za različitosti i konsenzusne demokracije, budući da se budućnost raznolike multinacionalne zemlje poput Bosne i Hercegovine može isključivo graditi na tim vrijednostima”, poručio je u svom obraćanju predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na navedenom sastanku prisutnima su se obratili i predsjednik Evropske pučke stranke Donald Tusk, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i drugi dužnosnici iz područja Evropske unije i zapadnog Balkana, stoji u saopštenju, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh