Politika

Vlada HNK uplatila više novca Gradu Zagrebu nego bolnici u Konjicu

Na koordinacijskom sastanku Vlade i Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) koji je održan u četvrtak, usvojen je Zaključak da se bolničkim ustanovama u HNK odmah uplati iznos od 583.333,33 KM, i to:

Nevenko Herceg - Facebook

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 342.708,33 KM, JU Kantonalna bolnica ”Dr. Safet Mujić” 155.750,00 KM i JU „Opća bolnica“ Konjic 84.875,00 KM.

Vlada je na sjednici, također, donijela Odluku da se domovima zdravlja u HNK isplati pripadajući kvartalni iznos od ukupno 417.000,00 KM, piše “NAP“.

Ono što iznenađuje je da je već izvršena uplata od 100.000 KM koje je Vlada odobrila u svrhu pružanja jednokratne finansijske podrške Republici Hrvatskoj – Gradu Zagrebu, pogođenim razornim zemljotresom.

Iako bi u normalnim okolnostima trebalo pomoći, nevjerovatno je da konjička bolnica i grad u kojem je najviše oboljelih od koronavirusa dobije manji iznos nego Grad Zagreb.

Iz Opće bolnice u Konjicu stižu apeli s obzirom da nemaju ni dovoljan broj testova ni epidemiologa, a ni druge opreme. Ovakvom raspodjelom novca HDZ-ova politika samo pokazuje da jedan život vrijedi više od drugog. Začuđujuća je i raspodjela novca dvjema mostarskim bolnicama, pa je tako SBK Mostar dobila duplo veći iznos od druge mostarske bolnice iako je iz SBK zbog koronavirusa prebačen cijeli porođajni odjel u bolnicu “Safet Mujić”.

Na čelu Vlade HNK je Nevenko Herceg iz HDZ BiH, a Vladu čine i kadrovi iz SDA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh