Politika

Ministri iz HDZ-a nisu došli na sjednicu Predsjedništva BiH: Animozitet prema Komšiću iznad brige za građane?

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na zahtjev člana Šefika Džaferovića, održalo je danas vanrednu sjednicu na kojoj su doneseni zaključci u vezi s mjerama koje će biti poduzete s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa i za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Sjednica Predsjedništva BiH - FENA

Iako u preventivnoj samoizolaciji, jer je nedavno boravio u Kanadi, sjednicom je putem video-linka predsjedavao Željko Komšić.

Pozvani su, ali sjednici nisu prisustvovali ministri iz HDZ-a. Tačnije, državni ministar finasija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević te ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić, piše “Faktor“.

Umjesto ministara sa stranačkom iskaznicom HDZ-a, došli su zamjenik ministra financija i trezora BiH Hazim Rančić, zamjenik ministrice civilnih poslova Siniša Ilić i sekretar Ministarstva zdravstva FBiH Snježana Bodnaruk.

Šta god da je razlog izostanka HDZ-ovih ministara, strah od koronavirusa sigurno nije. Čak da je Komšić i zaražen, sjednicu je vodio putem video-linka, a medicini do sada nije poznat slučaj zaraze na daljinu. Bit će da je razlog upravo taj što je Komšić predsjedavajući Predsjedništva.

Politički animozitet članova HDZ-a na visokim državnim funkcijama koji ispoljavaju spram Komšića i ovog puta je očito prevagnuo nad realnim i neodložnim potrebama bh. građana u cijelosti. Uz najbolje namjere teško je donijeti racionalan zaključak da su svi imali neke preče i neodložne obaveze.

Prisustvo ministrice Gudeljević bilo je, primjera radi, važno jer bi ona trebala biti na čelu štaba koji će se baviti zdravstvenim mjerama. Bar tako je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija najavio na sastanku koji je u petak održan u Doboju. Ministar Mandić je na čelu Kriznog štaba FBiH, a budući da se govorilo i o ekonomskim mjerama i finasijama, valjda je trebao biti prisutan i državni ministar Bevanda.

Sjednici su, između ostalih, prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, ministri Fahrudin Radončić, Bisera Turković i Staša Košarac, entitestki premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Masović, gradonačelnik Brčkog Siniša Milić…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh