Politika

DNPFBiH: Oboren zakon koji olakšava poslovanje obrtnicima, jer je delegatima bilo mrsko doći na sjednicu

U Domu naroda Parlamenta Federacije BiH jučer je oboren, tj. nije dobio potrebnu većinu glasova Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji BiH, koji bi obrtnicima u FBiH donio čitav niz unapređenja i uveliko im olakšao poslovanje.

Ono što je posebno tragično i porazno je da glavni razlog za neusvajanje novog Zakona leži u činjenici što se čak 16 od 58 izabranih delegata, dakle više od četvrtine, naprosto nije pojavilo na sjednici.

Od prisutna 42 delegata, za Zakon je glasalo 29 delegata, 8 delegata je bilo protiv, a 5 suzdržanih, što znači da Zakon nije dobio potrebnu apsolutnu većinu od 30 glasova u odnosu na 58 imenovanih delegata. Nedostajao je samo jedan glas za usvajanje zakona, koji bi se sasvim sigurno našao da je 16 delegeta ispunilo svoju obavezu prema građanima i pojavilo se na svom preplaćenom radnom mjestu.

Priprema i proces donošenja novog zakona o obrtu počeli su još 2015. godine, a Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima o kojem se glasalo na jučerašnjoj sjednici pripremljen je još 2017. godine.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je 11.09.2019. sa 52 glasa „za“, 19 „protiv“ i 4 „suzdržana“ usvojio Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine. No, gotovo šest mjeseci je Zakon čekao na glasanje i u Domu naroda, što također mnogo govori o efikasnosti i radu institucija u FBiH i njenih izabranih predstavnika, prenosi SlobodnaBosna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh