Politika

HDZ BiH pozvao Hrvate u BiH da daju glas Kolindi Grabar-Kitarović

Hrvatska demokratska zajednica BiH pozvala je Hrvate u Bosni i Hercegovini da na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj glasaju za Kolindu Grabar-Kitarović.

Pozivamo Hrvate i hrvatske državljane u BiH da u nedjelju, 22. decembra 2019. godine, iskoriste svoje biračko pravo i ispune građansku obavezu te, glasujući na biračkim mjestima u BiH, podrže Kolindu Grabar-Kitarović, predsjedničku kandidatkinju HDZ-a Republike Hrvatske.

Kao predsjednica Republike Hrvatske, Grabar-Kitarović ustrajno se zalagala za prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, boreći se za hrvatsku ravnopravnost i ostvarenje prava konstitutivnog naroda. U svom petogodišnjem mandatu kontinuirano se zalagala za poštivanje prava hrvatskog naroda u BiH na odabir vlastitih legitimnih političkih predstavnika i legitimno zastupanje na svim nivoima vlasti te, oštro osuđujući prekršaje ustavno definiranih prava bh. Hrvata, pozivala na izmjene Izbornog zakona i zastupala političku, kulturnu, obrazovnu i medijsku ravnopravnost. Zastupanjem politike jednakopravnosti i neovisne političke opredijeljenosti hrvatskog političkog subjekta u BiH, kao predsjednica svih Hrvata, razgovor o Bosni i Hercegovini i položaju bh. Hrvata isticala je na najvišem nivou svjetskih političkih razgovora.

– Hrvati su u Bosni i Hercegovini konstitutivan narod i imaju pravo na svoj nacionalni identitet, vjeru i jezik! Čuvajući konstitutivnost i opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, čuvamo ukupni identitet i opstojnost hrvatskoga naroda. Stoga ću još snažnije djelovati kako bi Republika Hrvatska pružala aktivnu potporu očuvanju identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini – poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica Republike Hrvatske predsjednik je svih njenih državljana, a na poseban način Ustav je regulirao obavezu države i predsjednika da se brinu o Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Hrvati i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini sa pravom očekuju da se Republika Hrvatska i njen predsjednik zalažu za legitimna prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ali i za stvaranje novog, pozitivnijeg ozračja unutar međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini – navodi se u saopćenju,piše


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh