Politika

Sabina Ćudić: “Resorna ministarstva danas su ‘oprala ruke’ od problema u Pazariću”

Sabina Ćudić, federalna zastupnica iz Naše stranke koja je objelodanila užasne snimke vezivanja djece u Zavodu Pazarić kazala je kako danas na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nisu čuli ništa novo i da nije rezultirala nikakvim pomakom.

No image - Haber.ba

Za predstavnike resornih ministarstava koji su se danas obratili kazala je kako su “oprali ruke” od ovog problema navodeći da toliko imaju komisija prema čijem radu ispada da je oblast mentalnog zdravlja “najbolje regulisana”.

Prozvala je Federalno ministarstvo obrazovanja čiji se predstavnici nisi pojavili na sjednici, kazavši da je neodgovorno što se smatraju nenadležnim.

Navela je podatak kako iz Zavoda Pazarić samo jedno dijete pohađa redovni proces nastave, a kao odgovor zašto ih nema više, naveli su da nemaju sredstva.

Prozvala je i Federalno ministarstva zdravstva koje se, kako kaže, danas pohvalilo da je formiralo Komisiju koja posjećuje Zavod jednom u šest godina, a ljekar porodične medicine koji radi u Zavodu ne može izdavati recepte jer nema šifre s obzirom da nema mogućnosti formiranja ambulante porodične medicine. Pitala je zašto se nisu bavili podacima da je veliki broj štićenika na teškim medikamentima i ko to nadgleda.

“U dokumentima se više spominje kurbansko meso nego institucija porodice. Ovo smo isto mogli pričati i prije 10-ak dana”, kazala je Ćudić.

Predsjedavajući Zastupničkog doma PSFBiH Mirsad Zaimović optužio je Ćudić da je prošli put spomenula samo UO i NO Zavoda Pazarić, a ne ministre kao danas jer je “čuvala šestorku u Sarajevu”.

“Nije ovaj parlament htio sakriti ništa niti čuvati nekoga. Mi smo zakazali sjednicu, vi niste podnijeli inicijativu”, rekao je Zaimović.

Ćudić je rekla kako je ovo mogla biti historijska sjednica, ali da je pretvorena u degutantnu raspravu za koju Zaimović snosi odgovornost, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh