Politika

Vlast i opozicija iz RS-a u subotu idu na konsultacije kod Vučića

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je izjavio da će predstavnici vlasti i opozicije u Republici Srpskoj u subotu učestvovati na sastanku u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Milorad Dodik i Željka Cvijanović - Depo.ba

Dodik je kazao kako vjeruje da bi Srbija i RS trebali zatražiti izvještaj o radu visokog predstavnika te da se ispita da li je taj rad bio i skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom. On je dodao da se treba reagovati na zaključak o kršenju Dejtonskog sporazuma te se ograditi od visokog predstavnika i zatražiti njegovo ukidanje.

“Sinoć smo imali sastanak Željka Cvijanović i ja sa Branislavom Borenovićem (PDP) i Mirkom Šarovićem (SDS). Smatrali smo da imamo prijedloge koje treba razmotriti, ali saslušati i njihove”, kazao je Dodik.

On je kazao da postoje tri opcije.

“Prva varijanta je bila da oni (SDS i PDP) napuste Vijeće ministara, a da mi ne uđemo. Tu je i plan da svi, u novoj konstalaciji, razgovaramo kako ćemo zajedno ući u institucije na nivou BiH”, objasnio je Dodik.

Lider SNSD-a je kazao da je opcija i da SDS i PDP ostanu na ministarskim funkcijama do formiranja nove vlasti i osiguranja zajedničkog nastupa svih partija u Parlamentu BiH.

Dodik je potvrdio da Šarović i Borenović nemaju namjeru napuštati funkcije na nivou BiH.

Za kraj je istakao kako RS od 2007. godine jasno manifsestovala snagu kada je visoki predstavnik Miroslav Lajčak želio intervenisati, a zatim su se predstavnici Srba povukli sa funkcija, osim Radmanovića koji je također najavio. Od tada se, prema Dodikovom mišljenju, OHR nikada nije oporavio te su se povukli, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh