Politika

Prekinuta sjednica NS bh. entiteta RS: O rezervnom sastavu entitetske policije odlučuju sutra

Narodna skupština RS nastavit će sutra razmatranje Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim se predviđa formiranje rezervnog sastava. Poslanici pozicije, prije prekida sjednice, iznijeli su niz pohvala za ovakav potez, dok su poslanici opozicije iznijeli niz primjedbi na zakonske odredbe.

Narodna skupština bh. entiteta RS - 20minuta.net

Predsjednik Kluba poslanika “Zajedno za BiH” Edin Ramić rekao je da se time unosi dodatni nemir u BiH.

“Vjerovatno će izazvati reakciju i u Federaciji BiH, koja će uvesti rezervni sastav policije ili će se opremiti neka druga jedinica, koja će imati opravdanje za neke vanredne situacije”, kazao je Ramić, prenosi “Klix“.

SNSD-ova poslanica iz Modriče Mara Milošević kazala je kako smatra da treba dati punu podršku ovakvom zakonu kakav jeste jer trebaju imati određeni broj policajaca u pripravnosti.

“Dobro je da su uveli rezervni sastav policije jer je to postojalo i prije rata, pa zašto ne bi i sada. Sigurnost cijele države nam je ugrožena ulaskom migranata. Jasno nam je da granična policija čuva granice, ali većina migranata bude uočena tek kada uđe u teritoriju pa MUP RS mora reagovati. Dobro je da imamo i rezervni sastav zbog nepogoda s kojima se možemo suočiti. Sjetite se poplava. Policija u Modriči je spašavala živote, ali i čuvala građane. Trebamo podržati ovaj zakon sa svim izmjenama i dopunama”, kazala je Milošević euforično.

SDS-ova poslanica Ivanka Marković kritikovala je određene članove ovog zakona kazavši kako je i sam ministar Dragan Lukač kazao kako je član 10. ovog zakona u kojem se govori o lišenju slobode, regulisan Zakonom o krivičnom postupku.

“Čitajući ovaj Nacrt zakona nisam mogla da se ne zapitam da li mi poznajemo naš pravni sistem”, istakla je.

Draško Stanivuković iz PDP-a istakao je kako je ovi zakoni nisu ozbiljno napisani jer se u neozbiljnom prepisivanju kriju “cake”. Analizirajući članove koji se tiču ispunjavanja norme u lišavanju slobode Stanivuković je rekao kako je ispalo da MUP RS nema pametnijeg posla poput rješavanja ubistava, hvatanja dilera i traženja kriminalaca, te da je ovaj Nacrt pokazao kako nisu bili u stanju dobro prepisati zakone o krivičnom postupku i prekršajima.

Dušica Šolaja iz SNSD-a poručila je kako će rezervni sastav biti od koristi i da ga se niko ne treba plašiti, već da se on formira kako bi se građani osjećali sigurnije. Njen stranački kolega Igor Žunić kazao jek ako se pita zbog čega rezervni sastav nije formiran ranije.

“Nemam ništa protiv da Federacije po istoj metodi, nadležnostima i odgovornostima osnuje isti sastav. Imat ćemo mlade, sposobne ljude koji će se moći angažovati u vanrednim situacijama”, rekao je.

Poslanici iz opozicionih stranaka kazali su da će podržati ovakav zakon samo ako se usvoje primjedbe koje su dali i naprave izmjene, dok su s druge strane poslanici pozicionih stranaka istakli kako će u svakom slučaju nacrt dobiti njihovu podršku.

Sjednica NSRS će biti nastavljena ujutro u 10 sati. Nakon ovog Nacrta na dnevnom redu je kontroverzni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru koji je izazvao burne reakcije u prethodnom periodu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh