Politika

Edin Ramić: “Priča o rezervnom sastavu policije unosi nemir u BiH”

Predsjednik Kluba poslanika ‘Zajedno za BiH’ u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS Edin Ramić odbacio je navode MUP-a RS-a da se rezervni sastav policije uvodi zbog problema s migrantima na teritoriji tog bh.entiteta.

No image - Haber.ba

Kaže da je taj bh. entitet ‘uspješno upravljao s migrantima posljednjih nekoliko mjeseci s nekoliko saobraćajaca, koji su ih usmjeravali u Federaciju BiH’.

To ne daje dovoljno osnova da se uvede rezervni sastav policije i time unosi dodatni nemir u BiH. Vjerovatno će izazvati reakciju i u Federaciji BiH, koja će uvesti rezervni sastav policije ili će se opremiti neka druga jedinica, koja će imati opravdanje za neke vanredne situacije – kazao je Ramić, prenosi “Fena”.

Upozorio je da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u u suprotnosti s Ustavom BiH, evropskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o krivičnom postupku BiH.

Ramić je večeras u obraćanju entitetskom paralmentu, tokom rasprave o tom zakonu, upozorio da njime predviđa mogućnost ‘legendiranja’, odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori, prikriveni istražioci u provođenju posebnih istražnih radnji, te stranih policijskih službenika i obavještajaca potpisom direktora policije RS-a.

Predloženim rješenjem u zakonu u RS policija preuzima nadležnosti suda i tužilaštva, posebno odredbom o sprovođenju postupka legendiranja prije donošenja naredne o sprovođenju istrage radi izmjene identiteta lica i izrade odgovarajućih dokumenata – istakao je on.

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo ističe da treba izbjeći situaciju da se, zbog nekih rješenja u predloženim izmjenama Zakona o policiji, preširoko tumače određene okolnosti i da policija eventualno hapsi po svom nahođenju.

Time se policiji daju značajno šira ovlaštenja u odnosu na ona koja je imala do sada. Sve ovo govorim dok je u pitanju nacrt zakona i mislim da treba da se uključimo svi da objektivno razmislimo o ovom pitanju i dođemo do najkvalitetnijeg rješenja – rekao je Bundalo u obraćanju parlamentu.

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Ivanka Marković je rekla da je pojedine članove zakona potrebno preciznije definisati, kako se ne bi davalo osnova da neko sumnja u dobre namjere policije.

Došlo je do nepotrebne uzbune javnosti. Ne uvodi se ništa novo. Prepisuje se odredba Zakona o krivičnom postupku, ali nepotpuno – rekla je Marković i navela da je ovlaštenje policije da lišava slobode regulisano Zakonom o krivičnom postupku, ali da je u predloženim izmjenama zakona trebalo navesti u kojem roku se ta osoba sprovodi tužiocu kako je to regulisano Zakonom o krivičnom postupku.

Dodala je, ako se dupliraju rješenja, pitanje je na koji će se zakon pozvati policija.

Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Sociajlističe partije u obraćanju u Narodnoj skupštini RS-a pozdravili su predloženi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Narodna skupština RS-a nastavlja rad i sutra kada je predviđeno glasanje o razmatranim tačkama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh