Politika

Sastanak SDA, HDZ i SNSD odgođen za narednu sedmicu, do petka pregovori sa DF-om

Sastanak delegacija SDA, HDZ-a i SNSD-a, koji je trebao biti održan ove sedmice, pomjeren za narednu sedmicu, dok će do petka biti održan sastanak delegacija SDA i DF-a, potvrđeno je za novinsku agenciju “Patria” u Stranci demokratske akcije.

SDA i HDZ BiH - Nap.ba

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je nedavno da je formiranje Vijeća ministara BiH usuglašeno između tri politička bloka, te da iz te stranke, osim SDA i SNSD-a, ne žele pregovarati u novoj vlasti sa nekim drugim političkim partijama, prenosi “NAP“.

Na pitanje da li je DF poželjan kao partner u novoj vlasti, Čović je kazao da “među Bošnjacima SDA, odnosno Bakir Izetbegović, predvodi blok stranaka.”

Pravni eksperti i komentator političkih odnosa u BiH Muharem Cero izjavio je ranije za agenciju “Patria” da DF ne bi trebao pristati da se ta stranka tretira kao bošnjačka partija, jer bi se, kako je rekao, bez učešća građanksih partija u budućoj vlasti politički sistem u Bosne i Hercegovine i definitivno podijeli u tri etničke reprezentacije: bošnjačku, srpsku i hrvatsku reprezentaciju, dok bi se iz političkog života u potpunosti izbacile sve one stranke koje ne nose etnički prefiks.

“Takvo ponašanje Čovića i Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, protivno je Dejtonskom mirovnom sporazumu, Ustavu BiH, ali i civilizacijskim vrijednostima”, rekao je Cero.

Prema Ustavu BiH nosioci suvereniteta u Bosni i Hercegovini su tri etnička naroda, kao i Ostali.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh