Politika

Izetbegovićeva poruka Dodiku: “Ako nas nema u bh. entitetu RS, neće ni njih biti u Federaciji”

“Pustit ćemo šest mjeseci da prođe, pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje i ko će i kada predati apelaciju za promjenu imena Republike Srpske”, rekao je, između ostalog, lider SDA Bakir Izetbegović gostujući u emisiji “Jedan” BHRT-a.

No image - Haber.ba

U iscrpnom intervjuu prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) objasnio je i da je cilj inicijative za promjenu imena Republike Srpske da se razbude neke snage, koje mogu pomoći da se zaustavi diskirminacija Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu. Ako to ne uspije, ne preostaje im, kako tvrdi, ništa drugo nego da se obrate Ustavnom sudu BiH i Sudu u Strazburu sa zahtjevom da se u imenu Republike Srpske unesu i druga dva konstitutivna naroda.

Izetbegović smatra da se sve što je do sada doneseno od zakona i strategija u BiH mora poštovati, i to je uvjet za saradnju.

“Ako SNSD bude poštovao Ustav i zakone, imamo novo Vijeće ministara u roku od 15 dana. Dakle, do njih je. Zaustavit će se evropski put BiH, ako nemamo novih vlada. Ne može se sa starim vladama u tehničkim mandatima kretati na evropskom putu, a ovih dana se predaju odgovori na Upitnik Evropske komisije. To će biti jedan pritisak, da se naprave domovi naroda, nova struktura vlasti, jedan pozitivni pritisak da se te stvari urade, i ja se nadam da možemo stići te rokove kao prošli put, a to je kraj marta mjeseca”, istakao je Izetbegović za “BHRT“.

Na pitanje hoće li SNSD dobiti mjesto u Vladi FBiH, odgovara:

“To je povezano sa Vladom RS. Mislio sam da se krećemo u tom smjeru. To su po nama jasne stvari i nećemo kršiti zakon. Digli smo ruku za njihovog predstavnika u Domu naroda (PSBiH op.a.) s namjerom da pomirujemo, da izmiksamo tu strukturu i u RS-u i u Federaciji i na nivou države. Pa evo, vidjećemo. Male su šanse. Ako nas nema u RS-u, neće ni njih biti u Federaciji”.

Kada je u pitanju budućnost SDA, Izetbegović najavljuje novu kandidaturu za predsjednika ove stranke. Kongres SDA na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo bit će održan u maju ove godine.

“Mislim da ću se kandidirati, ako budem živ i zdrav, i pri pameti. Ambicioznih političara i kandidata koji su rivali uvijek će biti. Tako i treba, to je jedno normalno i zdravo stanje stranke”, kaže Izetbegović.

O čemu je još govorio lider SDA u intervjuu za “BHRT“, pogledajte u priloženom videu:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh