Politika

Nastavljeni pregovori u HNK: Šta su jedan drugom obećala dva HDZ-a?

Za početak su kantonalni odbori HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u razgovorima o formiranju vlasti složni samo u tome da se treba napraviti široka koalicija, potvrdio je Marinko Petrić iz HDZ-a 1990.

HNK-koalicija-hdz-hdz1990-pregovori

. HDZ BiH vodstvu Devedesetke predstavio je programske odrednice za formiranje većine u ovom kantonu.
– Pročitali smo i složili smo se za početak samo oko jednog a to je da u Vladi HNK-a treba učestvovati više stranaka kako bi se odabrala i dobila stabilna većina i u skupštini i kroz vladu, kako bi se sve reforme mogle provesti, rekao je Branko Petrić iz HDZ-a 1990.

Ljubo Bešlić, predsjednik kantonalnog HDZ-a rekao je kako su na Predsjedništvu odobrene smjernice za uspostavu vladajuće većine za razdoblje 2018- 2022. Niz odrednica svedeno je u sedam tačaka.

– Sadržaj je da imamo širu vladajuću većinu, reforme za bolji život građana, veću socijalnu osjetljivost, poticaje, zapošljavanja… Stanje nije zadovoljavajuće. Mi bismo željeli u široj koaliciji popraviti stanje, rekao je Bešlić.

Dodao je i kako na pravom sastanku nisu ni očekivali reakcije nego su se htjeli upoznati sa stavovima. Isti dokument će biti predstavljen i ostalim strankama. HDZ-u BiH je, kaže, u cilju imati legitimne predstavnike u vlasti i ta stranka ne želi umanjivati ničija prava. Prioritetna zadaća buduće većine je sistematsko djelovanje svih stupova vlasti zbog čega će se već prilikom formiranja zakonodavnih i izvršnih tijela insistirati na uvažavanju istinske jednakopravnost naroda i svih građana koji žive na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nastavak pregovora planiran je za danas. Od 13 sati počinje sastanak HDZ-a i SDA, a sat kasnije i HDZ-a i SDP-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh