Politika

Igor Crnadak: “Deklaracija HNS-a spisak nerealnih želja, neće imati sagovornika u RS”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kazao je za “Vijesti” da današnja Deklaracija HNS-a predstavlja samo njihov spisak želja.

No image - Haber.ba

Očigledno da se radi, prije svega, o pogledu na situaciju u BiH stranaka i pojedinaca okupljenih u HNS i neku vrstu spiska njihovih želja, kako bi oni voljeli da se stvari razvijaju. Mislim da je onaj dio koji se tiče izmjena ustavne stukture nerealan i veoma teško ostvariv“, kaže ministar Crnadak.

On dodaje da “oko teritorije, imena, ustavnog položaja, nadležnosti i ključnih mehanizama zaštite RS-a, nema šanse da se uopšte razgovara u narednom periodu“.

Siguran sam da, ako je ovo platforma na kojoj HNS ima namjeru da vodi razgovore unutar BiH u narednom periodu, da za tu platformu neće imati sagovornika u RS-u, čak ni među onim strankama s kojima su do sada bili tradicionalno dobro povezani“, ističe Crnadak.

On je dodao kako je legitimno raditi na popravljanju položaja hrvatskog naroda u BiH, ali da to ne smije dovesti u pitanje položaj RS-a.

Potpuna je legitimna namjera i želja hrvatskih predstavnika da rade na popravljanju svog položaja, i mi to u potpunosti podržavamo sve do momenta dok to na bilo koji način ne ugrožava i ne dovodi u pitanje položaj i ulogu Republike Srpske“, zaključio je Igor Crnadak, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh